Urheiluseuratoiminnan arvot ja sosiaalistava vaikutus lasten ja nuorten urheiluvalmentajien kuvaamana - Liimatta, Julius (2022)
Tässä liikunnan yhteiskuntatieteiden pro gradu –tutkielmassa selvitetään millaisia arvoja lasten ja nuorten urheiluharrastamisessa näkyy ja mihin urheiluharrastaminen lapsia ja nuoria sosiaalistaa. Urheilulle ja seuratoiminnalle on historian saatossa asetettu monenlaisia merkityksiä ja tavoitteita. Kasvatus on perinteisesti ollut merkittävä osa seuratoimintaa, mutta toisaalta nyky-yhteiskunta on ympäristö, jossa usein korostuvat armottoman kilpailun ja jatkuvan suorittamisen kaltaiset ilmiöt. Urheiluharrastamisen ollessa lasten ja nuorten ylivoimaisesti suosituin harrastus on tärkeää tarkastella, millaisena sen rooli nyky-yhteiskunnassa näyttäytyy ja millaisia vaikutuksia sillä on harrastaviin lapsiin ja nuoriin.