”Ei todellakaan aina perhe asu samassa paikassa. Paitsi lasten kanssa täytyy jonkun asua.” : 5–6-vuotiaiden lasten käsityksiä perheestä ja perheenjäsenyydestä - Loikala, Kaisa (2022)
Viimeisten vuosikymmenien aikana suomalaisissa perherakenteissa on tapahtunut suuria muutoksia. Lapsiperheiden kokonaismäärä Suomessa on laskussa ja ydinperhemallin rinnalle on tullut uusia perhemuotoja. Perhettä on tutkittu pitkään ja monista tulokulmista, mutta varhaiskasvatusikäisten lasten näkökulmasta tehtyä tutkimusta löytyy vain vähän. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selventää ja kuvata varhaiskasvatusikäisten lasten käsityksiä perheestä. Tutkimuksella pyritään saamaan tietoa siitä, miten lapset määrittelevät perheen, ketkä he nimeävät siihen kuuluvaksi ja minkälaisilla perusteilla. Tutkimuksen kohderyhmä on 5–6-vuotiaat lapset. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena fenomenografisella tutkimusotteella. Aineistonkeruu toteutettiin monimetodisesti haastattelemalla lapsia pareittain ja visuaalisella aineistonkeruumenetelmällä. Lapset askartelivat haastattelun aikana perhekollaasin leikkaamalla kuvia aikakausilehdistä. Tutkimukseen osallistui 13 lasta kahdesta eri keskisuomalaisesta päiväkodista. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että perhe on keskeinen asia lasten elämässä. Lasten perhekäsitykset rakentuivat neljän eri perhekäsitystyypin pohjalta. Nämä olivat tärkeä perhe, biologinen perhe, tekevä perhe sekä itsestäänselvä perhe. Lapset nimesivät kollaasiperheiden jäseniksi pääasiassa lemmikkejä, vanhempia tai huoltajia, isovanhempia ja lapsia. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että lapset ymmärtävät perheiden moninaisuuden ja hyväksyvät toisenlaisia perhemuotoja kuin omansa. Tutkimus antaa perheille sekä perheiden parissa työskenteleville tietoa lasten perhekäsityksestä ja auttaa lapsen perheidentiteetin tukemisessa sekä toisenlaisten perheiden kunnioittavassa kohtaamisessa.