Opettajaopiskelijoiden toimijuuden kokemukset varhaiskasvatuksen yliopisto-opinnoissa - Seppälä, Pinja (2022)
Tässä tutkimuksessa selvitettiin opettajaopiskelijoiden toimijuuden kokemuksia yliopisto-opinnoissa. Tutkimuksen tavoitteena oli lisätä ymmärrystä siitä, minkälaisista tekijöistä toimijuuden kokemukset muodostuvat ja millaisina ne näyttäytyvät opiskelijoiden kertomina. Tutkimuksen aineisto kerättiin haastattelemalla varhaiskasvatuksen kandidaattivaiheen suorittaneita opettajaopiskelijoita. Aineisto koostuu kahdeksasta haastattelusta. Tämä laadullinen, narratiivinen tutkimus toteutettiin analysoimalla kerättyä aineistoa teoriasidonnaisen sisällönanalyysin sekä narratiivisen analyysin menetelmin. Tulosten perusteella opiskelijaan ja yhteisöön liittyvät tekijät rakentavat opettajaopiskelijoiden toimijuuden kokemusta varhaiskasvatuksen yliopisto-opinnoissa. Tämän tutkimuksen mukaan toimijuuden kokemuksen muodostavat opiskelija ja hänen piirteensä, opiskelumotivaatio, opiskeluyhteisö ja koulutusorganisaatio. Opiskelijoiden toimijuudesta muodostui neljä kertomustyyppiä: kiinnittymättömät, tyytyväiset osallistujat, aikuisopiskelijat ja järjestöaktiivit. Ensimmäisessä korostui alalle ajautumisen aiheuttama epävarmuus, toisessa omien valintojen tuoma merkityksellisyyden tunne, kolmannessa kiitollisuus alalla opiskelusta ja viimeisessä mahdollisuudet toteuttaa toimijuutta järjestötoiminnan kautta.