Business intelligencen merkitys controllerien työskentelyyn ja rooliin - Rinta-Jaskari, Antti (2022)
Viimeisten vuosien aikana yritysten käytettävissä olevan informaation määrä on kasvanut nopeasti. Kasvava tietomäärä on noussut merkittävään rooliin yritysten ohjauksessa ja kilpailuedun tavoittelussa. Yritysten on kuitenkin täytynyt löytää keinot ja prosessit, jotta massiivista tietomäärää pystytään hyödyntämään yrityksen toiminnassa. Näiden keinojen löytäminen on vaatinut yrityksiltä teknisiä ratkaisuja sekä myöskin tuonut uusia näkökulmia ja roolitusta laskentatoimen ammattilaisten työtehtäviin. Saadakseen mahdollisimman suuren hyödyn kasvaneesta datamäärästä yritykset ovat tukeutuneet liiketoimintatiedon hallintaan (BI, Business Intelligence) omissa prosesseissaan ja teknologisissa ratkaisuissa. Tutkimus keskittyy vastaamaan tutkimuskysymykseen: Mitä vaikutuksia Business Intelligence –ratkaisujen hyödyntäminen tuo controllereiden työskentelyyn? Tutkimuksen tulokset osoittavat, että Business Intelligencen hyödyntäminen mahdollistaa controllerien työpanoksen siirtämisen manuaalisista prosesseista organisaation kannalta arvoa tuottaviin tehtäviin. Merkittävä havainto tutkimuksessa on, että BI-teknologiaa hyödyntämällä controllerit pystyvät käyttämään työpanosta kokonaisuuksien analysointiin ja sitä kautta laskentainformaation tehokkaampaan kommunikointiin, jolla mahdollistetaan organisaation ohjaus. Toisena merkittävänä havaintona tutkimuksessa nähdään, että Business Intelligence –ratkaisujen hyödyntämisellä on positiivinen vaikutus controllerien ammattitaidon kehitykseen. Tämä tutkimus on toteutettu laadullisin tutkimusmenetelmin. Työn empiirinen aineisto koostuu neljästä teemahaastattelusta controllerin roolissa toimiville laskentatoimen asiantuntijoille. Tutkimuksen aineiston analyysissä on hyödynnetty sisällönanalyysia ja teemoittelua. Tämä tutkimus täydentää aiempaa laskentatoimen tutkimusta liittyen controllerien työskentelyyn ja rooliin organisaatioissa sekä liittyen Business Intelligencen merkityksiin ja vaikutuksiin.