Myötätuntouupuminen pakolaisten parissa tehtävässä sosiaalityössä : ilmiön seuraukset sekä sen kehittymiseen vaikuttavat työn vaatimukset ja voimavarat - Vainikainen, Roosa (2022)
Maisterintutkielmassa tarkastellaan myötätuntouupumisen ilmiötä pakolaisten parissa tehtävässä sosiaalityössä. Tutkielmassa selvitetään myötätuntouupumisen seurauksia sekä sitä aiheuttavia työn vaatimuksia ja siltä suojaavia työn voimavaroja. Tutkielman teoreettinen viitekehys rakentuu myötätuntouupumisen käsitteestä, työn vaatimusten ja voimavarojen teoriasta sekä Figleyn myötätuntouupumisen kehittymistä selittävästä mallista. Aihe on tärkeä, koska myötätuntouupumisella on vakavia ja kokonaisvaltaisia seurauksia niin työntekijän, asiakkaiden kuin palvelujen laadun näkökulmasta. Myötätuntouupumista aiheuttavia ja siltä suojaavia tekijöitä on tärkeä tutkia, jotta ilmiötä voidaan ennaltaehkäistä ja löytää keinoja sen ratkaisemiseksi. Ilmiön tutkiminen monikulttuurisessa sosiaalityön kontekstissa on ollut Suomessa vähäistä. Myötätuntouupuminen on yksi väline pakolaisten parissa tehtävän sosiaalityön erityisyyden tarkasteluun. Tutkimus on toteutettu haastattelemalla yhdeksää pakolaisten parissa työskentelevää sosiaalityöntekijää, joilla on oman arvionsa mukaan ollut kokemusta myötätuntouupumisesta. Tutkielman tuloksina on, että myötätuntouupumisella on monenlaisia seurauksia sosiaalityöntekijöille. Seuraukset ovat ulottuneet työn lisäksi työntekijöiden vapaa-ajalle. Myötätuntouupuminen on aiheuttanut sosiaalityöntekijöille niin psyykkistä kuormaa kuin fyysisiä stressioireita, minkä lisäksi se on vaikuttanut sosiaalityöntekijöiden toimintatapoihin ja saanut sosiaalityöntekijöitä tarkastelemaan omaa ammatillisuuttaan kriittisesti. Myötätuntouupumisen kokemus on myös opettanut sosiaalityöntekijöitä löytämään rajojaan uudella tavalla. Myötätuntouupumista aiheuttavia työn vaatimuksia ovat olleet traumaattisten asiakkaiden kohtaaminen ja tunteiden kanssa työskentely, sosiaalityöntekijän laaja työnkuva ja siihen kohdistuvat ristiriitaiset odotukset, resurssien puutteet ja palvelujärjestelmän haasteisiin vastaaminen. Työn voimavaroina ovat olleet asiakaskunnan ja pakolaistyön erityisyys, tukea antava työyhteisö ja työn mielekkyys. Lisäksi työntekijän henkilökohtaisen elämän tekijöillä on ollut merkitystä myötätuntouupumisen kehittymisen kannalta. Keskeistä on ymmärtää myötätuntouupuminen monimuotoiseksi ja kompleksiseksi ilmiöksi, jonka ennaltaehkäiseminen vaatii niin yksilöllisten, organisatoristen kuin yhteiskunnallisten näkökulmien huomioimista.