Ideologia eduskunnassa : ideologia-käsitteen esiintyminen kansanedustajien puheenvuoroissa - Rajapolvi, Mikko (2022)
Vallitsevat ideologiat ovat haastettuina ja muutoksen kourissa sekä Suomessa, että maailmalla, ja painetta ideologioiden muutokseen tulee sekä valtioiden ulko- että sisäpuolelta. Ideologioiden tutkimus on siis varsin ajankohtaista ja kiinnostavaa. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää miten, missä määrin ja millä tavoin kansanedustajat käyttävät ideologia-käsitettä puheenvuoroissaan. Tässä tutkielmassa tarkasteltiin kansanedustajien ideologia-käsitteen käyttöä, määrää ja muutosta. Tutkielmassa selvitettiin ideologia-käsitteen käytön yleisyyttä ja lisäksi analysoitiin kansanedustajien ideologia-käsitteen käyttöä käsitehistoriallisen metodin kautta sekä esiin nousseita havaintoja ideologiateorioiden kautta. Tutkimuksen aineisto koostui kansanedustajien täysistuntopuheenvuoroista, joissa he olivat käyttäneet ideologia-käsitettä. Tutkimuksesta kävi ilmi, että kansanedustajien ideologia-käsitteen käyttö on lisääntynyt merkittävästi viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Samoin havaittiin, että kansanedustajat enenevissä määrin muodostavat yhdyssanoja ideologia-käsitteen kanssa. Lisäksi havaittiin, että ideologiaa pidetään miltei aina jonakin negatiivisena, josta tulisi päästä eroon, mutta ristiriitaisesti kansanedustajat ja puolueet kuitenkin sanovat omaavansa ideologian. Tutkimustulokset osoittivat, että ideologinen kiistely ja ideologioista puhuminen ovat lisääntyneet kansanedustajien keskuudessa. Tästä voidaan päätellä, että ideologiset erot puolueiden ja kansanedustajien välillä ovat kärjistyneet ja vallitsevia ideologioita ei pidetä enää itsestäänselvyytenä.