Sosiaalihuollon asiakastiedon kirjaamisen tuki Eksotessa - Wirman, Maarit (2022)
Tutkielman tavoitteena on tuottaa tietoa kirjaamisosaamisesta ja siihen liittyvästä tuesta Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä (Eksote) sekä lisäksi paikantaa kirjaamisasiantuntijoiden roolia organisaatiossa. Tutkielma keskittyy käsittelemään Kanta-palveluiden mukaista määrämuotoista kirjaamista, jossa kirjaamisasiantuntijoiden tuki on tärkeää. Keskeisessä asemassa tutkielmassa ovat kirjaamisasiantuntijoiden kokemukset kirjaamisen tuen tarpeesta ja ongelmakohdista Eksotessa. Kirjaamisasiantuntijat ovat henkilöitä, jotka on koulutettu tukemaan määrämuotoisen kirjaamisen ja sosiaalihuollon asiakasasiakirjalain toimeenpanoa sosiaalialalla sekä auttamaan henkilöstöä kirjaamisen sisällöllisissä kysymyksissä. Tieteenfilosofisena suuntauksena tutkimuksessa on fenomenologia, joka keskittyy ihmisten havaintoihin ja kokemuksiin perustuvaan tiedon tuottamiseen. Aineisto on kerätty Webropol-kyselynä Eksoten kirjaamisasiantuntijoilta, ja aineiston analyysi on toteutettu sisällönanalyysin avulla fenomenologian ohjaamana. Tuloksista selvisi, että määrämuotoisen kirjaamisen sisällöllisessä osaamisessa on Eksotessa vielä puutteita. Muut ongelmakohdat painottuivat kirjaamisen epätasaiseen laatuun, kokonaisuuden ymmärtämiseen sekä järjestelmäosaamiseen. Vaikka kirjaamisessa nähtiinkin haasteita, on esimerkiksi järjestelmien käyttöön liittyvä tuki kehittynyt Eksotessa ulkopuolisen kouluttajan tuen lisäksi vertaistuellisessa muodossa positiiviseen suuntaan. Jatkossa on keskityttävä asiakastiedon oikeellisuuden jatkuvaan huomioimiseen työntekijätasolla siten, että tietohuoltoa ei enää erikseen tarvittaisi, vaan tietojen oikeellisuuden ylläpito olisi luonnollinen osa asiakkaan prosessia.