"We do not want 2015 to happen again" : parliamentary conceptions on asylum policy in the rhetoric of Bundestag during the German government crisis of 2018 - Havela, Jaakko (2022)
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisia käsityksiä Saksan liittopäivien parlamenttiryhmien edustajilla oli pakolaispolitiikasta Saksan vuoden 2018 hallituskriisin aikaan. Tutkielmassa tarkastellaan myös liittopäivien eli Bundestagin parlamentaaristen menettelytapojen aspekteja ja pohditaan sen täysistunnoissa käytetyn parlamentaarisen retoriikan luonnetta. Tutkielman taustan muodostavat pakolaispolitiikan kehitys Saksassa jälleenyhdistymisen jälkeen sekä vuoden 2015 pakolaiskriisi. Saksan voidaan havaita suhtautuneen politiikanteossaan pakolaisiin ja turvapaikanhakijoihin yhä rajoittavammin jälleenyhdistymisen jälkeen, sillä sen pakolaispolitiikka on muuttunut yhä rajoittavammaksi ja maa on keskittynyt enemmän työperäiseen maahanmuuttoon. Myös Euroopan tasolla Saksa on ollut haluton muuttamaan EU:n turvapaikkapoliittisten linjausten suuntaviivoja. Tätä taustaa vasten Saksan toiminta vuoden 2015 pakolaiskriisin aikana voi vaikuttaa varsin oudolta, ja tutkielma pyrkii selvittämään myös syitä tähän. Saksan roolilla pakolaiskriisin hallinnassa oli suuria vaikutuksia maan sisäpolitiikkaan, mistä osoituksena voidaan pitää perinteisten kansanpuolueiden suosion laskua ja oikeistopuolue AfD:n nousua. Kesällä 2018 vaikeiden hallitusneuvottelujen jälkeen muodostettu suuri koalitio ajautui Asylstreit-nimellä tunnettuun hallituskriisiin, joka uhkasi kaataa vasta hiljattain muodostetun hallituksen ja rikkoa myös Saksan kristillisdemokraattisten puolueiden perinteisen liiton. Tutkielman analyysi osoittaa, että tuon ajan täysistuntokeskusteluista on mahdollista lukea esiin lukuisia erilaisia käsityksiä Saksan pakolaispolitiikasta. Analyysin perusteella voidaan tehdä perustavanlaatuinen jako kansallisten ja eurooppalaisten käsitysten välillä ja jakaa aiheet edelleen näiden kahden tason sisällä. Analyysistä käy lisäksi ilmi, että monet käsitykset liittyvät läheisesti loppukesän 2015 tapahtumiin, mikä osaltaan korostaa niiden merkitystä saksalaisessa pakolaispolitiikkakeskustelussa.