Lapsen osallisuutta tukevat tekijät sijaishuollossa - Vatanen, Lotta-Riina (2022)
Kandidaatintutkielman tarkoituksena on tarkastella sijaishuollossa olevien lasten osallisuutta tukevia tekijöitä. Osallisuus on moniulotteinen käsite, joka ilmentyy eri tavoin. Lastensuojelussa lapsen osalli-suutta määritellään ja tarkastellaan sopimuksien ja lakien kautta. Osallisuuteen vaikuttaa vahvasti myös lapsen kokemus osallisuuden toteutumisesta. Lapsen osallisuuden toteutuminen ei ole automaa-tio, eikä se toteudu itsestään. Osallisuuden toteutumisesta vastuussa ovat lapsen ympärillä olevat aikuiset. Sijaishuollossa olevien lasten arjessa intensiivisimmin mukana ovat sijaishuoltopaikan työntekijät, myös lapsen omalla sosiaalityöntekijällä on suuri vastuu lapsen arjesta ja hyvinvoinnista.