Kylpylän huuhteluveden toksisuuden arvioiminen Daphnia magna -vesikirpuilla - Aaltonen, Johanna; Ijäs, Julia (2021)
Klooraus on yksi yleisimmistä veden puhdistusmenetelmistä. Puhdistuksen jälkeen veteen jäävä kloori kuitenkin muodostaa herkästi erilaisia sivutuotteita reagoidessaan orgaanisen ja epäorgaanisen aineksen kanssa. Päästessään vesistöihin esimerkiksi puhdistettujen jätevesien mukana, voivat sivutuotteet aiheuttaa haittavaikutuksia vesistölle ja vesieliöille. Tässä LuK-tutkielmassa selvitimme Scandic Hotel Laajavuori -hotellin kylpylän huuhteluveden haitallisuutta ja mahdollisuutta laskea vettä läheiseen Vuorilampeen. Huuhteluvesi on altaiden puhdistusjärjestelmän suodattimien huuhtelusta syntyvää vettä. Altaiden vesi on kloorattua, joten huuhteluvesi sisältää jäämiä puhdistukseen käytetystä kloorista. Haitallisuutta tutkittiin Daphnia magna -vesikirpuilla tekemällä akuutti toksisuuskoe sekä lisääntymiskoe. Kokeissa huuhteluvedellä todettiin olevan haitallisia vaikutuksia vesikirppujen poikastuotantoon ja sen aloitusajankohtaan. Huuhteluvesi vaikutti myös vesikirppujen liikkumattomuuteen ja kasvuun. Kuolleisuuteen huuhteluveden ei todettu vaikuttavan. Tulokset eivät antaneet yksiselitteistä vastausta siihen, voitaisiinko huuhteluvettä laskea Vuorilampeen.