Varhaiskasvatuksen työntekijöiden työhyvinvointi ja työhön suhtautuminen kevään 2020 poikkeusolojen aikana lähiesihenkilön arvioimana - Huotari, Tiina; Vääräsmäki, Johanna (2022)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkasteltiin päiväkodeissa kevään 2020 poikkeusolojen aikana koronapandemian johdosta tehtyjen toimenpiteiden, poikkeusoloihin liittyvien yhteisten sopimusten ja annettujen ohjeistusten määrän yhteyttä päiväkodin lähiesihenkilön arvioon henkilökunnan työhyvinvoinnista ja suhtautumisesta työhön. Lisäksi tarkasteltiin, oliko yhteys työhyvinvointiin ja työhön suhtautumiseen erilaista kunnallisen ja yksityisen palveluntarjoajan välillä. Tutkimuksen aineistona käytettiin Varhaiskasvatus ja koronapandemia -hankkeen kyselyaineistoa, joka kerättiin verkkokyselyllä loka-marraskuussa 2020. Tässä tutkimuksessa käytettiin päiväkotien lähiesihenkilöiden vastauksia (N = 662). Aineisto analysoitiin kovarianssianalyysilla. Tutkimus osoitti, että mitä enemmän päiväkodissa tehtiin kevään 2020 poikkeusolojen aikana koko päiväkotia tai ryhmää koskevia muutoksia, sitä heikommaksi lähiesihenkilöt arvioivat työntekijöiden työhyvinvoinnin. Muutosten määrän lisääntyessä myös suhtautuminen työhön oli lähiesihenkilöiden arvion mukaan kielteisempi kuin muutosten määrän ollessa vähäisempi. Eroja esihenkilön arvioimassa työntekijöiden työhyvinvoinnissa tai suhtautumisessa työhön ei havaittu eri palveluntarjoajien välillä. Jatkossa olisi tärkeää miettiä, kuinka erilaisiin äkillisiin kriisitilanteisiin tai mahdollisiin uusiin pandemioihin voitaisiin varautua paremmin niin, että myös henkilökunnan työhyvinvointi tulisi huomioitua sekä laatia mahdollisesti tarvittavat valmiussuunnitelmat.