Yhteenveto: | Kandidaatintutkielman aiheena oli toimiva lastensuojelu ja muutostyö päivittäisessä asiakastyössä. Tutkielman tarkoituksena oli selvittää ja koota yhteen tutkittua tietoa siitä, millaisia tekijöitä on otettava huomioon lastensuojelun asiakastyössä, jotta se olisi toimivaa ja asiakkaan muutostyötä tukevaa. Tutkielman tavoitteena oli koota tietoa tekijöistä, joilla on vaikutusta toimivan lastensuojelun toteutumisessa sekä tuoda esille asiakkaiden ja työntekijöiden kokemuksia toimivasta lastensuojelusta.
Kandidaatintutkielman on tehty laadullisena tutkimuksena, joka on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkielman keskeisinä käsitteinä ja teoreettisena viitekehyksenä ovat lastensuojelun, muutostyön ja vuorovaikutuksen käsitteet. Aineistoon kuului yhteensä seitsemän tutkimusta ja yksi tutkimusraportti. Tutkimuksista viisi on kansainvälisiä tutkimuksia ja kolme kotimaisia. Aineisto on analysoitu aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla.
Kandidaatintyön tutkimustulosten mukaan toimivan lastensuojelun toteutumiseen vaikutti merkittävimmin palvelujärjestelmän toimivuus, työntekijän ja asiakkaan välinen vuorovaikutus ja luottamus sekä yhteistyö ja palveluihin sitoutuminen. Näiden tekijöiden ollessa toimivia, niin asiakkaat kuin työntekijät kokivat lastensuojelun toimivaksi ja asiakkaan muutostyötä edistäväksi. Tutkimustuloksena onnistuttiin tunnistamaan tekijöitä, jotka heikensivät asiakkaan kokemusta toimivasta lastensuojelusta ja vaikeuttivat työntekijän työskentelyä. Näitä olivat muun muassa palvelujärjestelmän sekavuus, työntekijöiden kiire ja asiakassuhteessa ilmenevät yhteistyön ongelmat.
Tutkimustuloksissa korostuivat työntekijöiden ja asiakkaiden kokemukset toimivasta lastensuojelusta ja muutostyötä edistävästä työskentelystä. Kandidaatintutkielman tuottama tieto on hyödyksi lastensuojelun asiakastyössä. Huomioimalla tämän tutkielman tulokset, lastensuojelutyössä voidaan toimia asiakkaan muutostyötä edistävästi ja toteuttaa toimivaa lastensuojelutyötä.
|