Terveyssosiaalityöntekijä rinnalla kulkijana palliatiivisessa hoidossa - Lallo, Heidi (2022)
Tässä kirjallisuuteen pohjautuvassa tutkielmassa tarkastellaan palliatiivisessa hoidossa olevan potilaan ja hänen läheistensä sosiaalityön tarpeen tunnistamista, tuen tarjoamista ja terveyssosiaalityössä tarvittavaa osaamista. Tutkielman aineisto koostuu kahdeksasta tutkimuksesta. Tarkastelen aineistoa sisällönanalyysimenetelmän avulla ja tarkoituksena on valikoida aineistosta ne asiat ja tekijät, jotka määrittävät palliatiivisessa hoidossa olevan potilaan ja hänen läheistensä sosiaalityön tarpeen tunnistamista, tuen tarjoamista ja terveyssosiaalityössä tarvittavaa osaamista. Lähestyn elämän loppuvaiheessa olevan potilaan kärsimystä ja kuoleman läheisyyttä logoteorian näkökulmasta, jolloin keskiössä ovat eksistentiaaliset kysymykset. Palliatiivisessa hoidossa oleva potilas arvioi elettyä elämäänsä ja elämänsä tarkoitusta ja hän saattaa kokea syyllisyyttä tekemistään ja tekemättä jättämistään valinnoista. Ihmisen eheytyminen ja eletyn elämän kanssa sovinnon saavuttaminen voivat lieventää kokonaiskärsimystä Tutkimusaineistoni osoittaa, että psykososiaalisen tuen keinoin voidaan helpottaa ahdistusta, pelkoa, kärsimystä ja psyykkistä kuormittuneisuutta. Kuolevan potilaan ja hänen läheistensä kohtaamisessa tarvitaan myötäelämisen ja tunnetyön taitoja, substanssiosaamista, taitoa yhdistää monia tietoperustoja ja kykyä reflektiiviseen ajatteluun. Terveyssosiaalityöntekijä voi rinnalla kulkijana tarjota potilaalle ja hänen läheisilleen kokonaisvaltaista huolenpitoa, aikaa, läsnäoloa, kohtaamisia, reflektointia, kuulemista ja ymmärrystä. Palliatiivisessa hoidossa kuoleman uhka on todellinen. Terveyssosiaalityöntekijä voi tukea kuolemaan saattamisessa, surun kanssa elämisessä sekä tulevan kuoleman kokemuksen käsittelemisessä.