Osavuosikatsauksen sävy ja osakkeen arvo - Salminen, Juuso (2022)
Talousraportoinnissa esiintyvien laskentatoimen tunnuslukujen merkitystä sijoittajan päätöksenteon kannalta on jo pitkään tutkittu arvorelevanssitutkimuksen muodossa, mutta raporttien tekstimuotoisen sisällön arvorelevanssi on vähäisemmälle huomiolle jäänyt tutkimuskohde. Raporttien teksti saattaa sisältää sijoittajan kannalta kiinnostavia mainintoja esimerkiksi kasvusta, näkymistä tai muusta vaikeasti kvantifioitavasta aiheesta. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan talousraporttien tekstisisältöä niiden sävyä mittaamalla. Raporteista määritetään positiivisuus, negatiivisuus ja epävarmuus laskemalla näihin kategorioihin luokiteltujen sanojen prosenttiosuuksia koko raportin sanamäärästä. Sanojen luokitteluun käytetään Loughranin ja McDonaldin (2011) koostamaa sanalistaa, joka sopii taloudellisten sanojen sävyn tunnistamiseen. Sävyanalyysi suoritetaan suomalaisten pörssiyritysten vuosina 2017–2021 julkaisemille osavuosikatsauksille, joiden julkistuksen yhteydessä syntyneitä epänormaaleja tuottoja selitetään sävymuuttujilla. Toisena tarkastelun kohteena tässä tutkimuksessa ovat positiivisten sanojen lähellä esiintyvät sanat, jotka ovat yhteydessä eroavaan epänormaaliin tuottoon, kun verrataan esiintymistä tilanteeseen, jossa positiivisen sanan ja toisen sanan yhdistelmää ei esiinny raportissa. Tuloksista on huomattavissa, että raportin negatiivisuus pystyy selittämään epänormaaleja tuottoja tilastollisesti merkitsevällä tasolla, kun muutamat yrityksen taloudellista tilaa kuvaavat tunnusluvut ovat vakioituja. Negatiivisuuden kasvaessa epänormaalit tuotot näyttäisivät laskevan, mikä on linjassa aikaisemman tutkimuksen kanssa. Positiivisuus ja epävarmuus eivät näyttäytyneet yhtä varmoina osakekurssin vaihteluiden selittäjinä. Lähisanatarkastelussa nousi esiin muutama selkeä ryhmä, kuten kasvuun, toimintaan tai aineettomaan pääomaan liittyvät sanat, jotka positiivisen sanan lähistöllä esiintyessään olivat yhteydessä keskimääräisten epänormaalien tuottojen tilastollisesti merkitsevään nousuun tai laskuun.