Polymeeriset metallogeelit lääketieteellisissä sovelluksissa - Orava, Sarita (2022)
Tässä kandidaatintutkielman kirjallisessa osassa käsitellään polymeerisiä metallogeelejä ja niiden lääketieteellisiä sovelluksia. Polymeeristen metallogeelien ominaisuuksista keskitytään tarkemmin antimikrobisuuteen vaikuttaviin tekijöihin sekä niiden antimikrobisiin toimintamekanismeihin. Lisäksi käsitellään bakteerien rakennetta, antibioottiresistenssiä ja biofilmien muodostumista osana vaihtoehtoisten hoitomuotojen kehittämistarvetta. Tutkielmassa perehdytään, kuinka näitä polymeerisiä metallogeelejä ja niiden ominaisuuksia voidaan hyödyntää lääketieteellisissä sovelluksissa. Tutkimusten perusteella polymeerisiä metallogeelejä voidaan tulevaisuudessa mahdollisesti hyödyntää erilaisissa lääketieteellisissä sovelluksissa niiden useiden lupaavien ominaisuuksien vuoksi. Kandidaatintutkielman kokeellisessa osassa tutkittiin sappihappojohdannaisten geelinmuodostumisominaisuuksia salisyylialdehydin ja kuparisuolaliuoksen kanssa erilaisissa liuottimissa. Gelatointikokeissa havaittiin systemaattisuutta sappihappojohdannaisten geelinmuodostumisessa eri liuottimissa. Liuottimista parhaiten toimivat MeOH ja DMF liuotin/vesi-suhteen ollessa 50/50. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin geeliytymisen onnistuvan parhaiten ilman salisyylialdehydin läsnäoloa.