Katsaus Non-Funbgible tokeneihin - Rajapolvi, Manu (2022)
Non-fungible tokenit eli NFT:t ovat saavuttaneet suurta suosiota vuoden 2021 aikana. Kryptovaluutan muotona NFT on kuitenkin vähemmän tunnettu kuin jo vakiintuneet Bitcoin ja Ethereum, joten se vaatii tarkempaa tarkastelua. Ta-loudellisessa mielessä NFT kaupan liikevaihto oli vuonna 2021 25 miljardia dollaria. Tämä tutkielma tarkastelee NFT:tä uuden teknologian näkökul-masta, sen ominaisuuksia, komponentteja sekä sen nykyisiä markkina-alustoja ja käyttötarkoituksia. Avaan tutkielmassa yleisesti kryptovaluuttaa, tokeneita sekä Ethereumia, joka toimii NFT:n pääasiallisena alustana. Avaan myös NFT:n erilaisia muotoja ja otan kantaa NFTM-alustojen turvallisuusongelmiin sekä ominaisuuksiin. Paneudun myös lyhyesti NFT:n mahdollisiin käyttötar-koituksiin tulevaisuudessa ja tuon esiin mahdollisia jatkotutkimuksen aiheita. Tutkimus osoittaa, että NFT on monipuolinen teknologia, jolla on hyviä sekä huonoja puolia eikä se rajoitu pelkästään digitaalisen taiteen kaup-paan. Etenkin fyysisen omaisuuden tokenisaatio pystyy luomaan tulevaisuu-dessa uudenlaisia liiketoiminta malleja sekä tekemään sijoitustoiminnasta ha-jautettua. NFT:n mahdollisuudet ja ongelmat riippuvat pitkälti sen käyttäjistä. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Lähteistöksi on valikoitu pääasiassa tieteellisiä artikkeleita, kun se on ollut mahdollista. Aiemman tutkimuksen niukkuudella on vaikutusta tämän tutkielman raken-teeseen, sekä lähteisiin. Kattavan lähdekirjallisuuden puuttumisen vuoksi läh-teistö on kirjavaa ja tämä toimii myös motivaationa mahdollisia jatkotutkimuk-sia varten.