Mikroyritysten omistajien valmiudet ostaa ohjelmistoja suoraan verkosta - Lahtinen, Jasmin (2022)
Tämän pro gradu- tutkielman tavoitteena on selvittää minkä tekijöiden koetaan vaikuttavan mikroyritysten omistajien valmiuksiin ostaa ohjelmistoja suoraan verkosta. Aihetta lähdettiin tutkimaan, koska ohjelmistoyritys, jonka kanssa tutkimus on tehty yhteistyössä, on lanseeraamassa verkko-ostopalvelua tarjoamal lensa ohjelmistolle. Toinen syy tutkia aihetta on se, että mikroyritysten omistajien valmiuksia ostaa ohjelmistoja verkosta ei ole tutkittu paljoa ja ylipäätään mikroyrityksien teknologian omaksumiseen liittyvää tutkimusta on vähän. Tässä tutkielmassa aihetta on lähdetty tutkimaan teknologian omaksumisen näkökulmasta. Teknologian omaksumista on tutkittu paljon tietojärjestelmä tieteen alalla. Tavoitteena oli löytää yleisesti tekijöitä, jotka vaikuttavat pienten yritysten teknologian omaksumiseen ja tekijöitä, joidenka koetaan vaikuttavan mikroyritysten omistajien valmiuksiin ostaa ohjelmistoja suoraan verkosta. Tutkielman empiirinen osio toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Teoriaosiossa löydettyjen tekijöiden pohjalta muodostettiin teemahaastattelurunko, jota käytettiin kahdeksassa haastattelussa. Haastateltavat olivat tietyn toimialan mikroyritysten omistajia. Haastatteluja analysoitiin teemoittelemalla. Haastattelujen tuloksien pohjalta ja kirjallisuusosion perusteella pyrittiin vastaamaan en nalta määritettyihin tutkimuskysymyksiin. Tuloksista nähtiin, että mikroyrityksien omistajilla on valmiuksia ostaa ohjelmistoja suoraan verkosta. Kuitenkin se, miten ohjelmiston verkko-ostaminen koettiin, on tapauskohtaista ja siihen vaikuttavat monet eri tekijät. Vielä tässä vaiheessa ohjelmiston verkko-osto mahdollisuus on hyvä lisä myyjän kautta ostamiselle