Nelipuu ja sen käyttö videonpakkauksessa - Kamunen, Joni (2022)
Tämä kandidaatin tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tutkielman tarkoituksena on tutkia, miten nelipuuta käytetään videonpakkauksessa. Tässä tutkielmassa tutustutaan tiedonpakkaukseen ja tilansäästöön neli- ja kasipuu-tietorakenteissa, sekä miten nelipuita käytetään HEVC videonpakkauksessa. Tutkielmassa jaotellaan tiedonpakkaus kahteen eri kategoriaan: häviölliseen- ja häviöttömään tiedonpakkaukseen, määritellään nelipuu ja sen laajennoksia ja variantteja kuten kasipuu, R -puu ja kd -puu, sekä tutustutaan näiden puurakenteiden sovelluskohteisiin. Tutkielmassa havaitaan, että HEVC videonpakkauksessa käytetään nelipuita mm. pakattavan videokuvan ennustemallin luonnissa.