Psychologists’ and psychology students’ attitudes about gaming, problematic gaming, and the new diagnosis for gaming disorder - Alho, Joel; Mankinen, Katja (2022)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkimme, mitä asenteita psykologian opiskelijoilla ja työelämässä olevilla psykologeilla on digipelaamista, ongelmapelaamista ja uutta pelihäiriön diagnoosia kohtaan. Tarkoituksenamme on kartoittaa ensimmäistä kertaa suomalaisten psykologian alan asiantuntijoiden asenteita kyseisiin aihepiireihin. Tutkimusta varten haastattelimme 6:ta opiskelijaa sekä 10:tä ammattilaista psykologian alalta. Haastateltavista 9 oli pelaajia, 9 naisia ja 7 miehiä. Haastattelut olivat puolistrukturoituja ja ne sisälsivät 5- asteikkoisen ATGS-8-kyselyn (Attitudes Toward Gambling Scale), sekä tutkijoiden itse kehittämiä avoimia kysymyksiä. Kyselyssä korvasimme sanan ’’uhkapelaaminen’’ sanalla ’’digipelaaminen’’. Analyysejä varten käytimme arvokoodausta, jonka perusteella vastaukset luokiteltiin tulosten asenteiden mukaan. Analyysivaiheen jälkeen muodostimme neljä ryhmää sen perusteella, minkälaisia asenteita aineistosta löytyi. Nämä ryhmät olivat ovat pelaamisen hyödyt, pelaamisen haitat, ongelmapelaaminen ja diagnoosi sekä ATGS-8-kyselyn vastaukset. Suurin osa asenteista oli neutraaleja ja myönteisiä pelaamista kohtaan. Voimakkaan kielteisiä asenteita tutkimuksessa ei löytynyt. Tämä tutkimus tuo uutta tietoa psykologien asenteista digipelaamista, ongelmapelaamista ja pelihäiriön diagnoosia kohtaan. Haastateltavien vastaukset sisälsivät moninaisia asenteita, jotka mukailivat aiempaa tutkimusta. Pelien hyödyt ja haitat sisälsivät kolme samaa kategoriaa: sosiaalinen, kognitiivinen ja emotionaalinen. Osassa vastauksissa haastateltavilla oli erilainen asenne koskien lapsia. Tutkimuksessa saatuja tuloksia voidaan hyödyntää tulevaisuudessa esimerkiksi pelejä koskevien asennekyselyiden laatimiseen.