Yhteenveto: | Tämä kandidaatin tutkielma on tehty kirjallisuuskatsauksena sosiaalityön roolista rahapeliongelmasta kärsivien auttamisessa. Rahapeliongelmat ovat kasvava ongelma yksilölle, yhteisölle sekä yhteiskunnalle eikä ongelmien lieventämisestä ja haittavaikutuksista tiedetä vielä tarpeeksi. Yksilöille rahapelaamisesta aiheutuvat ongelmat ovat taloudellisia, terveydellisiä sekä sosiaalisia. Yhteisölle ja lähipiirille ongelmallinen pelaaminen aiheuttaa edellä mainittujen lisäksi myös riskin rikoksen uhriksi joutumisesta. Yhteiskunnalle rahapelaaminen aiheuttaa taloudellisen haitan lisäksi kansanterveydellisiä ongelmia.
Teoreettisena viitekehyksenä työssä toimii pitkälti rahapeliongelman asiantuntija Antti Murron yhteiskuntapoliittinen näkökulma, joka osoittaa rahapelaamisen ristiriidan suomalaisessa yhteiskunnassa erityisesti monopolijärjestelmän osalta. Aineiston analyysissa etsitään sosiaalityön mahdollisuuksia havaita rahapeliongelma sekä auttaa siinä toipumisessa. Yhteiskuntapoliittinen näkökulma kulkee näiden kysymysten taustalla läpi analyysin.
Sosiaalityön rooli rahapelaamisessa on ollut näkymätöntä ja työntekijät itse kokevat epävarmuutta ongelman edessä. Rahapelaaminen ja sen aiheuttamat haitat ovat kuitenkin mitä suuremmissa määrin sosiaalityön kenttää ja vastuuta ongelman lieventämiseksi tulisi sosiaalityössä lisätä. Myös sosiaalityöntekijät itse kaipaavat lisää osaamista, koulutusta ja keinoja uuden sosiaalisen ongelman edessä.
Tutkielman aineistona on käytetty 9 tieteellistä julkaisua liittyen rahapelaamiseen sosiaalityön ja sosiaalipolitiikan näkökulmasta. Tärkeimmät löydökset sisällönanalyysissä olivat; sosiaalityön tarve rahapeliongelmaisen auttamisessa, sosiaalialan työntekijöiden tarve koulutuksen ja osaamisen lisäämiseen sekä yhteiskunnallinen vastuu ongelman nostamisesta ilmiötasolla esille.
|