Kouluväkivallan riskitekijät ja ennaltaehkäisy : kirjallisuuskatsaus kouluväkivallasta - Tiihonen, Anne (2022)
Tutkielmassani tarkastelen kirjallisuuskatsauksen avulla kouluväkivallan riskitekijöitä sekä kouluväkivallan ennaltaehkäisyä. Tutkielman tarkoituksena on koota tietoa kouluväkivallasta, jota on toistaiseksi tutkittu vähäisesti kouluväkivallan käsitteen näkökulmasta. Tutkielman teoreettinen viitekehys muodostuu väkivallasta ja väkivallan muodoista, sekä väkivallan yksilöllisistä ja ulkoisista riskitekijöistä. Kirjallisuuskatsauksen aineisto koostuu englanninkielisistä kansainvälisistä vertaisarvioiduista tutkimusartikkeleista, jotka on julkaistu vuosien 2016–2021 aikana. Aineisto on laajuudeltaan kaksikymmentäkolme (23) artikkelia, jotka on saatu tutkielmassa dokumentoidun aineistohaun tuloksena. Tutkielman tutkimuskysymykset ovat: 1) millaiset kouluväkivallan riskitekijät korostuvat aineistossa? 2) millaisia keinoja tutkimuksissa tulee esiin, joiden avulla kouluväkivaltaa voidaan ehkäistä? Menetelmänä tutkielmassa on integroiva kirjallisuuskatsaus. Kirjallisuuskatsaus on analysoitu teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Tutkimustuloksissa kouluväkivallan riskitekijöitä ovat esimerkiksi henkilön sukupuoli, sukupuolen ilmaisu, ikä, seksuaalisuus, koettu seurusteluväkivalta, perheväkivalta, heikot sosiaaliset suhteet, päihteet, online- peliriippuvuus, heikko suhde vanhempiin, väkivaltamedialle altistuminen, tietyntyyppiset asenteet väkivaltaa kohtaan, luokalle jääminen, tietyt varoitusmerkit, koulun levottomuus, alueen jengiväkivalta ja rikollisuuden taso. Kouluväkivallan ennaltaehkäisyn keinoja ovat esimerkiksi opettajien turvallisuuskoulutus, ennaltaehkäisyohjelmat, aseistetut vartijat, vanhempien vapaaehtoistoiminta ja oppilaiden tavaroiden tarkistaminen.