Luovuus luontoympäristössä : ympäristökokemuksen, ympäristön ominaisuuksien ja affektin suhde luovuuteen - Leinonen, Lotta (2022)
Vuorovaikutuksella luonnon kanssa on havaittu olevan myönteisiä vaikutuksia ihmisen psykologiseen hyvinvointiin ja kognitiiviseen palautumiseen. Tutkimuksissa on keskitytty tarkastelemaan myönteisiä vaikutuksia tarkkaavuuteen ja kuormituksen säätelyyn, ja tutkimusta luontovuorovaikutuksen suhteesta luovuuteen on vielä vähäisesti. Tässä eksploratiivisessa tutkimuksessa tarkasteltiin luontoympäristöä assosiatiivista luovuutta vaativan tehtävän suoritusympäristönä. Tutkimus toteutettiin Webropol-kyselynä, jossa osa vastaajista ohjattiin osallistumaan luontoympäristössä ja osa sisätilassa. Osallistujat vastasivat väitteisiin senhetkisen ympäristön ominaisuuksista sekä ympäristö- ja aistikokemuksesta siellä. Ympäristökyselyiden jälkeen vastaajille esitettiin kielellinen assosiatiivisen luovuuden tehtäväsarja. Lisäksi osallistujat täyttivät affektiivista tilaa mittaavan kyselyn tutkimuksen alussa ja lopussa. Näistä laskettiin luovan tehtävän aikainen negatiivinen ja positiivinen affekti suhteessa tutkimusta edeltäneeseen affektitasoon. Tutkimukseen vastasi 49 henkilöä. Luovuuden ja aistikokemuksen välillä oli keskivahva positiivinen korrelaatio. Lisäksi luovuuden ja negatiivisen affektin välillä oli matala negatiivinen korrelaatio. Tuloksista muodostettiin assosiatiivisen luovuuden regressiomalli, jossa aistikokemus ja negatiivinen affekti selittivät luovuuden vaihtelusta 14 %. Ympäristöllä ei ollut suoraa vaikutusta luovuuteen, mutta aistikokemus ja negatiivista affektia selittävä näköala arvioitiin korkeammalle luonnossa. Näköalan kasvaminen vähensi negatiivista affektia, jonka vähentyessä luovuus kasvoi. Lisäksi aistikokemus oli yhteydessä irtautumiseen. Tutkimustulokset ohjaavat huomioimaan luontovuorovaikutuksen kokonaisvaltaisen aistikokemuksen sekä kognitiivisen palauttavuuden teoriaperustan suhteen luovuuteen. Jatkotutkimuksissa on tärkeää huomioida visuaalisuuden lisäksi aistien kokonaisuus erityisesti suhteessa luovuuteen luontoympäristössä.