Vankien oikeuksien toteutuminen Suomen vankiloissa : eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut vankien kanteluista vuosilta 2015–2020 - Jutila, Elli (2021)
Tässä maisterintutkielmassa tutkitaan vankien oikeuksien toteutumista suomalaisissa vankiloissa. Tutkielman kohteena on vankien tekemät kantelut eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kantelut kohdistuvat pääosin Rikosseuraamuslaitokseen. Tutkin sitä, mistä asioista vangit kantelevat, mihin perusoikeuksiin oikeusasiamies viittaa tekemissään ratkaisuissa ja miten Rikosseuraamuslaitos perustelee toimintaansa. Aihe on sosiaalityön näkökulmasta tärkeä, koska vangit ovat marginaalinen ryhmä yhteiskunnassa, jonka perus- ja ihmisoikeudet tulee toteutua. Tutkimuksen aineistona toimii eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut, joissa on viitattu perusoikeuksiin. Vankien kantelut rajoittuvat vuosiin 2015–2020 (n=47). Vuosilukujen lisäksi aineisto on rajattu koskemaan ainoastaan vankeusvankeja. Ratkaisut toimivat keinona kuvailla vankien oikeuksien toteutumista. Tutkimus on laadullinen. Tutkimuksen analyysimenetelminä toimivat aineistolähtöinen sisällönanalyysi, sisällön erittely sekä kvantifiointi. Teoreettisena viitekehyksenä perusoikeuksien lisäksi toimii hallinnan analytiikka ja oikeudenmukaisuus. Tutkimustulokseni jakautuvat kolmeen tuloskappaleeseen, jotka ovat vankien tekemät kantelut, perusoikeudet oikeusasiamiehen ratkaisuissa ja perustelut päätösten takana. Vankien tekemistä kanteluista löytyi kuusi teemaa, jotka ovat vangin kohtelu, elinolot, kirje- ja puhelinsalaisuus, laitos- ja osastosijoittelu, vangin tarkastaminen ja muut. Perusoikeuksia koskevassa tutkimuskysymyksessä löysin ne perusoikeudet, joita oikeusasiamiehen ratkaisujen perusteella rajoitettiin. Rikosseuraamuslaitoksen perusteluita toiminnalleen luokittelin kuudeksi ryhmäksi, jotka olivat turvallisuus, organisaatioon liittyvät seikat, resurssit, perustelut eivät olleet tiedossa tai kantelun kohde oli kiistänyt vangin väitteen, vankilasta riippumaton syy ja vankilan ominaisuus. Hallinnan analytiikan avulla pystyin hahmottamaan vankien kanteluprosessiin liittyvää hallintaa. Kanteluprosessin taustalla on vankien kokemukset oikeudenmukaisuudesta. Tutkimuksen perusteella vangit kantelevat monenlaisista asioista ja heidän oikeutensa toteutuvat vaihtelevasti. Tarvitaan jatkotutkimuksia vankien oikeuksien ja oikeudenmukaisen kohtelun vaikutuksesta vangin kuntoutumiseen. Tutkimustiedon valossa voidaan kehittää rikosseuraamusalaa entistä enemmän sen arvojen mukaiseksi uusintarikollisuutta vähentäväksi organisaatioksi.