Esteettisten lajien ja amenorrean välinen yhteys - Koski, Nora (2022)
Esteettisillä lajeilla tarkoitetaan lajeja, joissa fyysisen suorituksen lisäksi myös esteettinen puoli vaikuttaa suorituksen arviointiin. Esteettiset lajit ovat painoherkkiä lajeja ja alttiita häiriintyneelle syömiskäyttäytymiselle sekä korkealle psykologiselle stressille. Esteettisten lajien urheilijoiden on myös todettu olevan muita urheilijoita alttiimpia kuukautiskierron häiriöille. Amenorrean puhkeamisen syiksi puolestaan on listattu muun muassa matala energiansaanti, häiriintynyt syömiskäyttäytyminen, korkea psykologinen stressi sekä suuri harjoitteluintensiteetti.