Graafisten käyttöliittymien visuaalinen suunnittelu ja sen vaikutus käyttäjäkokemukseen - Lilja, Atte (2022)
Graafiset käyttöliittymät ovat olleet useimpien ohjelmistojen standardeina jo useita vuosikymmeniä. Teknologian käytön kasvaessa räjähdysmäisesti ei enää riittänyt, että asiantuntijat ja suunnittelijat tekivät käyttöliittymät, vaan panostusta tarvittiin myös loppukäyttäjiltä. Suunnittelussa esille alkoi nousta käyttäjäkokemuksen termi, jonka tavoitteena oli kuvata käyttäjien vuorovaikutuksia tuotteiden kanssa ja niistä syntyneitä kokemuksia. Graafisten käyttöliittymien suunnittelussa pyrittiinkin luomaan positiivista vaikutusta käyttäjäkokemukseen. Oli siis olennaista pyrkiä etsimään, kuinka graafisten käyttöliittymien visuaalisella suunnittelulla pystytään vaikuttamaan käyttäjäkokemukseen. Tämä kandidaatintutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja lähdekirjallisuutena toimi useat tieteelliset artikkelit ja aihealueeseen liittyvät kirjat. Käyttäjäkokemus rajattiin kahteen olennaiseen näkökulmaan, jotta tutkielman tekeminen laajasti, mutta kuitenkin riittävän selkeästi oli mahdollista. Käyttäjäkokemuksen suunnittelun kahdeksaan valittuun osa-alueeseen huomattiin graafisten käyttöliittymien visuaalisen suunnittelun vaikuttavan vahvasti kolmeen, osittain vaikutusta oli myös kolmeen ja ei lainkaan tai hyvin vähän vaikutusta, kahteen. Näiden johtopäätösten pohjalta luotiin taulukko visualisoimaan tuloksia. Käyttäjäkokemus ja graafiset käyttöliittymät voivat käsitteinä vaikuttaa helpoilta, mutta näin ei suinkaan ole. Molemmat aiheet vaativat vielä paljon tutkimista, jotta niiden monimutkaiset ulottuvuudet saadaan kattavasti käsiteltyä.