Requirements for artificial intelligence used for the diagnosis of the COVID-19 from chest X-rays - Kalliokoski, Tuomo (2022)
Viime aikoina on julkaistu useita tekoälymalleja COVID-19 diagnosoimiseen keuhkoröntgenkuvista. Valitettavasti useiden arvioiden perusteella niissä on ongelmia jotka tekevät ne käyttökelvottomiksi kliinisessä työssä. Tässä työssä on kerätty eri lähteistä tietoa siitä mitä tekoälymallilta vaaditaan jotta sitä voi käyttää diagnosoimiseen. Tärkeimmät vaatimukset ovat tuloksen selitettävyys, käytetyn datan vääristymien korjaaminen (esimerkiksi ikäjakaumat voivat olla hyvin erilaiset eri lähteissä), tarkka dokumentaatio prosessista ja perinpohjainen tilastollinen analyysi mallin toimivuudesta. Työn heikkoutena voidaan pitää käytettyjen metodien rajoittumista aikaisempien julkaisujen tutkimiseen ja sitä että käytössä ei ollut lääketieteellistä asiantuntemusta. Mahdolliset lisävaatimukset eivät kuitenkaan kumoa tässä työssä löydettyjä vaatimuksia.