Varhaiskasvatusikäisten lasten seksuaalisuus ja seksuaalikasvatus varhaiskasvatuksen ammattilaisten sanoittamana - Hautsalo, Jasmin (2022)
Varhaiskasvatusikäisten lasten seksuaalisuudesta ja seksuaalikasvatuksesta on tehty melko vähän tutkimusta sekä Suomessa että kansainvälisesti. Tämän tutkimuksen tavoitteena on syventää ymmärrystä varhaiskasvatusikäisten lasten seksuaalisuuden ilmenemisestä, seksuaalikasvatuksen toteutumisesta varhaiskasvatuksessa sekä seksuaalikasvatuksen merkityksistä ja tarpeellisuudesta. Tutkimusaihetta tarkastellaan varhaiskasvatuksen ammattilaisten näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin laadullisella tutkimusotteella. Tutkimusaineisto kerättiin avoimiin kysymyksiin perustuvalla sähköisellä Webropol-kyselyllä kesän 2021 aikana. Verkkokyselylomaketta jaettiin kahdessa Facebook-ryhmässä ja siihen vastasi 26 eri koulutustaustan omaavaa varhaiskasvatuksen ammattilaista. Tutkimusaineisto analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuksen tulokset osoittivat seksuaalisuuden olevan läsnä varhaiskasvatuksen arjessa ja varhaiskasvatusikäisten lasten ilmentävän seksuaalisuuttaan monin eri tavoin. Tulosten mukaan varhaiskasvatuksen ammattilaiset kokivat seksuaalikasvatuksen merkittäväksi sekä tarpeelliseksi osaksi varhaiskasvatusta. He eivät kuitenkaan kokeneet seksuaalikasvatusta osaksi suunniteltua toimintaa vaan pikemminkin määrittelemättömäksi osaksi varhaiskasvatusta. Suurin osa varhaiskasvatuksen ammattilaisista kertoi saaneensa liian vähän tai ei ollenkaan koulutusta varhaiskasvatusikäisten lasten seksuaalisuudesta ja seksuaalikasvatuksesta. Seksuaalikasvatukseen saatava koulutus nähtiin ristiriidassa sen kanssa, kuinka merkittävänä ja tarpeellisena varhaiskasvatuksessa toteutettavaa seksuaalikasvatusta pidetään.