Perifeerinen visuaalinen havainnointi ja päätöksenteko eri tasoisilla koripalloilijoilla - Lähteenmäki, Manu (2020)
Koripallo on avoimen taidon laji, jossa hyvä pelitilanteissa suoriutuminen asettaa monipuoliset vaatimukset visuaaliselle havainnoinnille. Pelitilanteissa onnistuakseen on havainnoitava laajaa aluetta ja montaa asiaa kerrallaan. Perifeeristen näköalueiden visuaalisella havainnoinnilla uskotaankin olevan merkittävä rooli koripallossa. Urheilijoiden visuaalisen havainnoinnin kehittämiseen tähtäävästä harjoittelusta on ristiriitaista tutkimustietoa ja onkin hieman epäselvää, millainen siirtovaikutus lajille epäspesifeillä yleisluontoisilla visuaalisen havainnoinnin harjoitteilla on lajisuoritukseen. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli tehdä poikkileikkaustutkimus, jossa eri tasoisten koripalloilijoiden perifeerisen näköalueen havainnoinnin testituloksia verrataan toisiinsa.