Enterprise architecture as a quest for simplicity - Paulaharju, Waltteri (2022)
Kokonaisarkkitehtuuri syntyi 1980-luvun lopulla korjaamaan tilannetta, jossa yritysten IT-infrastruktuuri on kasvanut liian monimutkaiseksi ja kömpelöksi, eikä se enää vastaa yrityksen liiketoiminnan tarpeisiin. Viimeisten vuosikymmenten aikana kokonaisarkkitehtuurin alalle on lisätty uusi termejä, ideoita, menetelmiä ja ohjeistuksia, jotka eivät aina välttämättä edistä tuota alkuperäistä tarkoitusta. Monet lisäykset ovat ainakin tehneet entistä vaikeammaksi keskittyä siihen, mitä kokonaisarkkitehtuurilla olisi tarkoitus ratkoa: liiallista monimutkaisuutta, joka haittaa ja hidastaa yrityksen liiketoimintaa. Tämä kirjallisuuskatsaus ei pyri lisäämään kokonaisarkkitehtuurin alalle uusia tavoitteita, käsitteitä tai menetelmiä, vaan ennemminkin muistuttamaan niin tieteilijöitä kuin käytännön ammattilaisia siitä, että kokonaisarkkitehtuurin perimmäinen tarkoitus on tarjota ratkaisuja liiallisen, haitallisen monimutkaisuuden vähentämiseksi ja siten yksinkertaistaa niin liiketoiminnan prosesseja, IT-ekosysteemiä kuin työntekijöiden toimintaa ja ajattelua.