Nuoruusiän kestävyyskunnon yhteys keskivartalolihavuutta mittaaviin muuttujiin aikuisiällä - Pakkala, Pipsa (2021)
Nuorten kestävyyskunto on ollut laskussa jo pitkään. Matala kestävyyskunto on terveysriski, ja nuoruusiän kestävyyskunnolla on todettu olevan myös kauaskantoisia vaikutuksia terveyteen. Samaan aikaan nuorten kestävyyskunnon laskun kanssa myös lihavuus on yleistynyt viimeisten vuosikymmenten aikana niin Suomessa kuin myös koko maailmassa. Lihavuutta voidaan arvioida useilla eri menetelmillä, mutta etenkin keskivartalolihavuuden tiedetään olevan erityinen uhka terveydelle aiheuttaen muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien sekä tyypin 2 diabeteksen riskiä. Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli selvittää, onko nuoruusiän kestävyyskunnolla yhteyttä keskivartalolihavuuteen tai sitä mittaaviin muuttujiin aikuisiällä. Keskivartalolihavuuden mittareina käytettiin kahta antropometristä menetelmää, vyötärönympärystä sekä vyötärö-lantiosuhdetta.