Metsäbileet heterotopiana : omaehtoisen tilan merkitykset alakulttuuriyhteisölle - Okker, Sauli (2022)
Metsäbileitä on järjestetty julkisesti saavutettavissa sijainneissa Jyväskylän lähimetsissä jo useita vuosia, mutta ne ovat silti pysyneet eräänlaisena salaisuutena. Tapahtumat ovat elektroniseen musiikkiin painottuneita, suurelta yleisöltä piilossa olevia eksklusiivisia kutsuvierastapahtumia. Metsäbileet ovat niin kutsuttuja reivejä, ja tapahtumina ne pyrkivät eroamaan ja tarjoamaan vaihtoehtoista tilaa valtavirtaisille tapahtumatiloille ja tapahtumakulttuurille. Tutkielma soveltaa alakulttuurin käsitettä sekä Michel Foucault’n teoreettisia ajatuksia subjektista, vallasta ja tilasta. Foucault’n käsite heterotopia toimii tutkielmassa keskeisenä teoriaohjaavana käsitteenä. Vastaavat muualla Suomessa järjestetyt tapahtumat ovat nousseet viime vuosina julkisuudessa esille esimerkiksi meluhaittojen vuoksi, mutta järjestäjien ja tapahtumiin osallistuvien näkemykset ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Tutkielman tavoitteena on raottaa metsäbileitä koskevaa salaisuutta ja tuoda ilmiötä sekä sen taustalla olevaa kulttuuria ymmärrettäväksi. Olen kiinnostunut selvittämään, millaisia merkityksiä metsäbileisiin osallistuvat antavat tapahtumalle, miksi tapahtuma on eksklusiivinen, millainen tapahtumatila on kokemuksena sekä millaisille tapahtumille ja tiloille metsäbileet toimivat vaihtoehtona. Tutkielman tutkimuskysymykset ovat: