Poliittiseen polarisaatioon vaikuttavat tekijät verkkoyhteisöpalveluissa - Jalakas, Elisa (2022)
Sosiaalisesta mediasta ja sen verkkoyhteisöpalveluista on tullut suosittuja verkostoitumis-, sisällöntuotanto ja tiedonjako välineitä. Poliittisen polarisaation on puolestaan havaittu lisääntyneen ympäri maailmaa poliittisen eliitin ja tavallisen kansan keskuudessa. Vaikka polarisaatiolla on myös positiivisia vaiku-tuksia, syventynyt vastakkainasettelu voi johtaa yhteiskunnalliseen kahtiaja-koon, sekä toimia uhkana demokraattisille prosesseille ja instituutioille. Verkkoyhteisöpalvelut tarjoavat uuden ympäristön poliittisen polarisaation ilmenemiselle ja syventymiselle. Ne mahdollistavat tiedon levityksen sekä verkostoitumisen ajasta ja paikasta riippumatta. Jotta polarisaation negatiivisia seu-rauksia voitaisiin hallita tässä monimutkaisessa verkkoympäristössä, on ym-märrettävä ensiksi, millaisiin tekijöihin polarisaatio liittyy verkkoyhteisöpalve-luissa. Tutkielman tarkoituksena on kartoittaa, sekä tarjota kattava yleiskuva kyseisistä poliittiseen polarisaation vaikuttavista tekijöistä. Tuloksien pohjalta keskeisinä polarisaatioon vaikuttavina tekijöinä verkkoyhteisöpalveluissa voidaan pitää algoritmista suodatusta, käyttäjäpsykologisia tekijöitä, kaikukammiona tunnettua ilmiötä ja sekä uutismedian vaikutuksia. Tekijöiden havaittiin olevan olennaisesti kytköksissä toisiinsa. Ne vaikuttavat käyttäjien informaation jakoon, informaatiolle altistumiseen, sosiaalisiin verkostoihin ja vuorovaikutuksiin. Poliittista polarisaatiota verkkoyhteisöpalveluissa voidaankin pitää moninaisena ilmiönä, joka johtuu useamman tekijän yhteisvaikutuksesta. Tutkielma toteutettiin tieteellisiin julkaisuihin ja kirjallisuuteen perustuvana kirjallisuuskatsauksena.