Kestävän kehityksen innovaatiopoliittinen arvojärjestys : retorinen analyysi kestävän kehityksen hierarkkisesta asemasta työ- ja elinkeinoministeriön innovaatiopolitiikassa - Koskela, Noora (2022)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää kestävän kehityksen roolia ja sen eri ulottuvuuksien välisiä arvotuksia työ- ja elinkeinoministeriön innovaatiopolitiikassa. Tutkielmassa tutkitaan, mikä on kestävän kehityksen rooli työ- ja elinkeinoministeriön harjoittamassa innovaatiopolitiikassa sekä, missä suhteessa kestävää kehitystä ja sen ulottuvuuksia arvotetaan retorisesti työ- ja elinkeinoministeriön innovaatiopolitiikassa. Tutkimuskysymysten taustalla toimii innovaatiopolitiikan alalla tapahtunut teoreettinen muutos perinteisestä talouskeskeisestä innovaatioteoriasta kohti uusia ratkaisukeskeisiä lähestymistapoja. Tutkielman aineistona toimii työ- ja elinkeinoministeriön vuonna 2019 julkaistu virkamiespuheenvuoro ”Innovaatiopolitiikan lähtökohdat”, jonka tarkoituksena on esittää asiantuntijavallan keinoin näkemyksiä innovaatiopolitiikasta tuleville poliittisille päättäjille. Tutkielman metodina käytetään retorista hierarkioita tutkivaa analyysia, jonka taustalla toimii erityisesti Kenneth Burken teoria ultimaattisesta järjestyksestä hierarkioiden asettajana.