Päiväkodin johtajien kokemuksia työnkuvastaan : työnkuvan erot kunnallisissa ja yksityisissä päiväkodeissa - Nuorva, Elli; Pakarinen, Annika (2022)
Tämän tutkimuksen tehtävänä oli tarkastella päiväkodin johtajien työnkuvaa yksityisissä ja kunnallisissa varhaiskasvatusorganisaatioissa. Lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin johtajien kokemuksia omaan työhönsä liittyvistä myönteisistä puolista sekä työn haasteista. Tämän laadullisen tutkimuksen aineisto kerättiin teemahaastatteluin. Tutkimukseen osallistui yhteensä kymmenen päiväkodin johtajaa, joista puolet työskenteli jonkin yksityisen ja puolet kunnallisen päiväkodin johtajana. Tutkimusaineiston analyysi toteutettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä hyödyntäen. Tulosten perusteella kunnallisten ja yksityisten päiväkotien johtajat kuvasivat tärkeimmiksi työtehtäviksi talouden, henkilöstön ja pedagogiikan johtamisen, mutta näiden osa-alueiden sisällöt vaihtelivat kunnallisen ja yksityisen sektorin välillä. Päiväkodin johtajien työhön liittyvät myönteiset puolet olivat työn joustavuus, hyvä työilmapiiri sekä työn monipuolisuus. Työn haasteeksi yksityisellä sektorilla tunnistettiin rekrytointiin liittyvät ongelmat, heikot resurssit, taloudellinen paine, liian suuri työmäärä sekä epäammatillinen työkäyttäytyminen. Kunnallisella sektorilla johtajien keskeisiä haasteita olivat päätöksenteon jäykkyys, henkilöstöjohtamiseen liitetyt haasteet ja liian suuri työmäärä. Päiväkodin johtajien työtä ohjaavista linjauksista huolimatta eroavaisuuksia johtajan työn sisältöihin nähden löytyi kunnallisen ja yksityisen sektorin välillä etenkin resursseihin liittyen. Tulosten perusteella yksityisen varhaiskasvatuksen resursseja täytyisi lisätä, jotta varhaiskasvatus olisi laadukasta ja yhdenvertaista sektorista riippumatta. Avainsanat: päiväkodin johtaja, varhaiskasvatuksen johtajuus, yksityinen varhaiskasvatus, kunnallinen varhaiskasvatus, päiväkodin johtajan työnkuva