"Hatkassa oon taas" : karanneena vai kadonneena? - Syrjäläinen, Tuija (2022)
Tämä tutkimus käsittelee nuorten hatkaamista eli luvatta poistumista lastensuojelulaitoksesta, miten karannut ja kadonnut eroavat käsitteinä toisistaan ja miten se vaikuttaa nuoriin. Suomessa hatkaamista on tutkittu vasta vähän. Hatkaaminen on vakava asia, joka koskettaa yhä enemmissä määrin monia lastensuojelulaitoksiin sijoitettuja nuoria. Sen vaikutukset voivat ulottua pitkällekin ja uhkaavat todistetusti nuoren terveyttä ja hyvinvointia. Hatkaaminen aiheuttaa myös erilaisia haasteita sitä kohtaavalle palvelujärjestelmälle.