Sosiaalisen ympäristön yhteys lasten minäkäsitykseen ja itsetuntoon - Kulmala, Annika (2021)
Minäkäsitys (self-concept) ja itsetunto (self-esteem) ovat moniselitteisiä subjektiivisia ilmiöitä, jotka saattavat muuttua elämän aikana useaankin kertaan. Käsitteitä saatetaan käyttää synonyymeina, vaikka ne eivät tarkoita samaa asiaa. Käsitteet liittyvät kuitenkin läheisesti toisiinsa. Minäkäsitys on ihmisen kokonaisnäkemys itsestään ja itsetunto liittyy vahvemmin käsityksiin toisten arvioista itsestä. Sosiaalisella ympäristöllä (social environment) tarkoitetaan ryhmiä, joihin kuulumme. Sosiaalisella ympäristöllä on suuri merkitys ihmisten terveyteen. Sosiaalisella ympäristöllä on merkittävä rooli lasten minäkäsityksessä ja itsetunnossa. Minäkäsityksen ja itsetunnon rakentuminen lähtee jo varhaislapsuudesta, jolloin vanhempien tulisi luoda turvallinen ja kannustava kasvuympäristö lapselle.