Iskutuksia sisältävän liikunnan vaikutukset luun mineraalitiheyteen ja -massaan postmenopausaalisilla naisilla : 12 kuukauden satunnaistetun ja kontrolloidun harjoitusintervention seurantatutkimus - Luostarinen, Susanna (2022)
Osteoporoosi on luuston sairaus, jossa luun lujuuden heikentyminen altistaa murtumalle. Vaihdevuodet ja erityisesti varhainen menopaussi ovat luukadon ja siihen liittyvien murtumien riskitekijöitä. Tämän seurantatutkimuksen tarkoituksena oli selvittää iskutuksia sisältävän intervention vaikutuksien pysyvyyttä lisääntyneeseen reisiluun kaulan mineraalimassaan sekä parantuneeseen dynaamiseen tasapainoon 12 kuukauden harjoitusintervention päätyttyä 24 kuukauden seurannassa. Lisäksi tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, että muuttuuko lannerangan ja reisiluun kaulan mineraalitiheys, lannerangan luun mineraalimassa, polven itsearvioitu kipu, jäykkyys ja toimintakyky 12 kuukauden harjoitusintervention päätyttyä 24 kuukauden seurannassa. Lisäksi tutkittavien liikunta-aktiivisuutta mitattiin liikuntapäiväkirjan ja harjoitusryhmään osallistumisen avulla.