Miten Scrum-viitekehyksen käyttäminen vaikuttaa kehittäjien motivaatioon ohjelmistokehitystiimissä? - Tuliainen, Sanna (2021)
Scrum-viitekehyksen ja muiden ketterien toimintatapojen käyttäminen on ollut maailmalla suosittua jo pitkän aikaa, mutta julkishallinnon organisaatioissa sen hyötyihin on herätty vasta viime vuosina. Tässä pro gradu –tutkielmassa pyrittiin selvittämään, miten Scrum-viitekehyksen käyttäminen vaikuttaa Scrumtiimin jäsenten motivaatioon, sitoutumiseen ja yhteenkuuluvuuden tunteeseen. Tutkielmassa pyrittiin selvittämään myös, miten henkilön kokema oma osaaminen vaikuttaa hänen kokemukseensa viitekehyksen mukana tuomasta autonomiasta. Tutkielmassa haastateltiin julkisen sektorin organisaatiossa toimivien Scrum-tiimien jäseniä, jossa malli oli ollut käytössä vähintään kuusi kuukautta. Tutkielman tulokset mukailevat aiempien tutkimusten tuloksia. Tutkielmassa todettiin, että Scrum-viitekehyksen tuomat rutiinit ja rakenteet vaikuttavat positiivisesti tiimin jäsenten motivaatioon. Tutkielman mukaan Scrum-viitekehyksen käyttäminen tukee tiimin omaehtoisuutta, kompetenssia sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta.