Samalta viivalta? : huono-osaisuus nuoruusiän näkökulmasta - Jaakola, Jonna (2022)
Pro gradu -tutkielmassani selvitän, miten nuorten huono-osaisuutta ja ylisukupolvista huono-osaisuutta on tutkittu nuoruusiän näkökulmasta. Aihe on tärkeä, sillä sosiaalisen huono-osaisuuden ylisukupolvisuuden katkaiseminen on yhteiskunnallisesti merkittävä tavoite. Tämä on myös mielenkiintoinen tutkimuskohde eriarvoisuuden näkökulmasta. Tutkimusten mukaan sosiaalinen asema vakiintuu 35 ikävuoteen mennessä, jonka jälkeen sosiaalinen asema ei enää tyypillisesti muutu. Tämä tarkoittaa, että sosiaalisen liikkuvuuden kannalta merkittävät muutokset tapahtuvat usein jo nuoruudessa. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys paikantuu sosiaalisen liikkuvuuden teoriaan ja sosiaaliseen perimään.