Value co-creation and co-destruction in Untappd - Ulander, Santeri (2022)
Tässä pro-gradu tutkielmassa tutkitaan miten arvoa yhteisluodaan ja yhteistuhotaan Untappdissa, sosiaalisessa sovelluksessa, joka pyörii oluen arvostelun ympärillä. Tutkielman tavoitteena on selvittää miten yksilöt ja Untappd yhdessä luovat tai tuhoavat arvoa. Arvon yheisluonnin viitekehys kuluttajille suunnatuissa tietojärjestelmissä (CIS) on käytössä empiirisessä vaiheessa, jossa suoritetaan puolistrukturoitu laadullinen haastattelu laddering menetelmän avulla (n=26). Haastattelun tulokset analysoitiin temaattisesti CIS viitekehystä hyväksikäyttäen, jonka lopputuloksena on viisi teemakarttaa, jotka kuvaavat kuinka arvoa yhteisluodaan Untappdissa ja yksi teemakartta, mikä näyttää miten arvo yhteistuhoutuu Untappdissa. Tutkimusten tulokset osoittavat, että arvoa yhteisluodaan lähinnä järjestelmän arvolupauksien avulla. Varsinkin käytön sosiaalinen luonne ja käytön konteksti korostuvat tuloksissa. Arvon yhteistuhoutuminen osoittautui lieväksi ilmiöksi. Tämä tutkimus edistää palvelutieteiden kirjallisuutta tarjoamalla tietoa siitä, miten arvoa yhteisluodaan ja yhteistuhotaan digitaalisessa palvelussa. Se myös vahvistaa käsitystä siitä, että CIS-viitekehys yhdessä laddering-tekniikan ja temaattisen analyysin kanssa on sopiva yhdistelmä arvon yhteisluonnin ja yhteistuhon tutkimiseen. Tästä huolimatta tutkimuksen rajallisuus tiedostetaan ja laaja-alaisempi tutkimus on tervetullutta.