Isänä vankilassa : vankeuden vaikutukset isyyteen ja isyyden vaikutukset vankeusrangaistuksen suorittamiseen - Koistinen, Anna (2022)
Tutkielmani tuo esiin vankeuden vaikutuksia isyyteen ja isyyden vaikutuksia vankeusrangaistuksen suorittamiseen. Tutkielmassa tarkastellaan isyyden rooleja suhteessa vankirooliin, sekä vankilan vai-kutuksia ympäristönä toteuttaa isyyttä. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä on miestutkimus, isyys ja isyyden roolit sekä vankila ympäristönä. Miestutkimuksessa nostan esiin perinteistä feminiinisyys- ja maskuliinisuusnäkökulmaa mieheydessä. Toisena käsitteenä on isyys ja isyyden roolit. Isyyttä tarkastelen yleisesti, millaiseksi isyys on muotoutunut viime vuosina sekä isyyden läsnäolon vaikutuksista lapseen. Tämän lisäksi nos-tan esiin isärooleista Huttusen sekä Vuoren jaottelun isyyden rooleista. Huttusen roolijaottelu tuo esiin juridiikan kautta isyysrooleja. Vuoren jaottelu isyyden rooleista kuvautuu enemmän tunteiden ja hoivan kautta. Aineiston haussa käytin useaa kotimaista hakutietokantaa, joista valikoitui kotimaisia sekä ulkomaalaisia aineistoja. Hakusanoja olivat pääasiassa miestutkimus, isyys, vankeus ja perhe, vanki-isät, vankeus ja vanhemmuus, isänä vankilassa, vankivanhemmuus, vankila ympäristönä, vankila ins-tituutiona. Aineistoon valikoitui seitsemän lähdettä. Metodina on käytetty integroivaa kirjallisuuskat-sausta ja aineistoa on käsitelty aineistolähteisellä sisällönanalyysillä. Mieheys näyttäytyy edelleen usein maskuliinisuutena ja isyyden tuomat roolit saattavat tuoda feminiinisiä puolia tuohon maskuliinisuuden rinnalle. Vankila ympäristönä ei välttämättä ole suotuisa ympäristönä näiden feminiinisiä puolia esiin tuovien roolien esille tuomiseen. Vaikka isät suorittavat sääntöjen ja määräyksien täyttämässä ympäristössä – vankilassa - vankeusrangaistustaan, ei isyyden merkitys ole silti vähäisempää. Isät kokivat isyyden merkityksellisenä huolimatta siitä, etteivät voineet osallistua lastensa arkeen joka päivä. Aineiston perusteella isät kokivat tarvetta saada tukea isyyteensä ja sen toteuttamiseen vankeuden aikana myös vankilan henkilökunnalta sekä muilta viranomaisilta isyyteen. Aiheen ollessa tunteita nostava, isät kokivat luottamuksen tärkeäksi asiaa käsiteltäessä van-kilassa. Tutkimusten ollessa Suomessa vähäisiä tämän marginaaliryhmän isyydestä, olisi tärkeää saada lisää tietoa vanki-isyydestä ja sen toteuttamisen tukemisesta vankeusrangaistuksen aikana.