Suomalaisessa sosiaalipoliittisessa kirjallisuudessa esiintyviä käsityksiä New Public Managementin tehostamisen käytännöistä suomalaisissa sosiaalipalveluissa - Mykkänen, Heidi (2021)
Tämän kandidaatintutkielman tarkoitus on vastata kysymykseen, millaisia käsityksiä suomalaisen sosiaalipoliittisen kirjallisuuden kirjoittajilla on 1990-luvulla Suomeen rantautuneen New Public Management -opin tehostamisen käytännöistä suomalaisissa sosiaalipalveluissa. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, ja siinä sovelletaan erityisesti tutkimuskirjallisuudesta esiin tulleiden tutkimuskysymykseen liittyvien aiheiden teemoittelua. New Public Management-opilla tarkoitetaan oppia uudesta julkisjohtamisesta tai julkishallinnon uutta hallinnantapaa. New Public Management-opilla tarkoitetaan tässä yhteydessä julkisen sektorin muokkaamista tehokkaammaksi yksityisen liike-elämän oppien mukaan. Kirjallisuuteen perustuen New Public Management-opin tehostamisen käytännöt sosiaalipalveluissa näkyivät toistuvasti aineistossa erityisesti palveluiden yksityistämisen, kilpailutuksen, pilkkomisen, tarkemman selontekovelvollisuuden, palveluiden johtamistyylien sekä apua tarvitsevan yksilön aseman muutoksina. Sosiaalipalveluiden toteutus ja järjestäminen ovat kandidaatintutkielmaan valikoituneen kirjallisuuden perusteella olleet viime vuosikymmeninä kovassa myllerryksessä. Palveluita on yksityistetty, pilkottu pienempiin osiin, niistä on tehty entistä läpinäkyvämpiä ja niiden johtamiseksi on otettu käyttöön uusia johtamismalleja. Myös asiakkaan asema ja oikeudet ovat saaneet osansa muutospyrkimyksistä. New Public Management-oppi on aineistoksi valikoituneen kirjallisuuden mukaan vaikuttanut ratkaisevalla tavalla sosiaalipalveluiden järjestämiseen ja toimintaan.