Ravinnonsaannin vaikutukset kasvuun ja aineenvaihduntaan perinnöllisesti eriytyneillä seeprakalapopulaatioilla

Aineenvaihduntanopeus, elinkierto-ominaisuudet ja niiden väliset vuorovaikutukset kertovat paljon yksilön kelpoisuudesta, toisin sanoen kyvystä selvitä hengissä ja tuottaa lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä tietyssä ympäristössä. Ne vaikuttavat myös yksilön kykyyn sopeutua ympäristön muutoksiin. Tässä...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Parviainen, Sanni, Ruotsalainen, Aurora
Other Authors: Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Faculty of Sciences, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, Department of Biological and Environmental Science, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Bachelor's thesis
Language:fin
Published: 2022
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/79770
_version_ 1826225819043758080
author Parviainen, Sanni Ruotsalainen, Aurora
author2 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Parviainen, Sanni Ruotsalainen, Aurora Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Parviainen, Sanni Ruotsalainen, Aurora Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Parviainen, Sanni
datasource_str_mv jyx
description Aineenvaihduntanopeus, elinkierto-ominaisuudet ja niiden väliset vuorovaikutukset kertovat paljon yksilön kelpoisuudesta, toisin sanoen kyvystä selvitä hengissä ja tuottaa lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä tietyssä ympäristössä. Ne vaikuttavat myös yksilön kykyyn sopeutua ympäristön muutoksiin. Tässä tutkimuksessa keskityimme siihen, miten ravinnonsaannin määrän vaikutuksiin kasvuun ja aineenvaihduntanopeuteen perinnöllisesti eriytyneillä seeprakalapopulaatioilla (Danio rerio). Käytimme tutkimuksessamme kolmea geneettisesti eriytynyttä valintalinjaa ja altistimme niitä noin kahden kuukauden ajan kolmelle erilaiselle ruokintakäsittelylle. Osa kaloista oli koko tutkimuksen ajan ad libitum -dieetillä, osa nälkiintymisdieetillä ja osa vaihtoi tutkimuksen puolessa välissä ad libitum -dieetiltä nälkiintymisdieetille. Mittasimme kalojen kokoa ja kasvua viikoittain ja aineenvaihduntaa kolme kertaa respirometrin avulla. Tutkimuksessa havaitsimme jokaisen valintalinjan pystyvän säätelemään aineenvaihduntaa ravinnonsaannin määrän muuttuessa. Mikään valintalinjoista ei ollut toistaan parempi tai heikompi aineenvaihdunnan säätelemisessä. Kaikilla valintalinjoilla nälkiintymisdieetillä olleet kalat kasvoivat hitaimmin ja nälkiintymisdieetiltä ad libitum –dieetille vaihtaneilla kaloilla kasvu oli nopeinta. Eroja valintalinjojen välisessä kasvussa huomasimme ruokintakäsittelyssä, jossa kalat vaihtoivat nälkiintymisdieetiltä ad libitum –dieetille. Pienikokoisten valintalinjassa ei ollut yhtä suurta kompensoivaa kasvua kuin kontrollilinjassa tai suurikokoisten linjassa. Metabolic rate, life history traits and the connection between the two can tell us a lot about individual’s fitness, which implies individual’s ability to stay alive and produce fertile offspring. Metabolic rate and life history traits can also affect the ability of an organism to adapt to a changing environment. In our study, we examined the effect of food availability on growth and metabolic rate in genetically different zebrafish (Danio rerio) populations. We used three genetically different selection lines and exposed them to three different diets for approximately two months. One group of the fish were on an ad libitum diet for the whole study, the second part on a starvation diet and the third one changed diets from ad libitum to starvation half way through the study. We measured the growth of the fish weekly and the metabolic rate of the fish three times during the study. We observed that all selection lines were capable of regulating their metabolic rate in an environment where food availability was alternating. In addition, there was no difference in any of the selection lines’ metabolic rate regulation. The growth was weakest on the starvation diet and strongest on the diet where the fish changed from starvation to ad libitum. Differences between selection lines were found on the diet where the fish switched from starvation to ad libitum. The small selection line fish did not have such a big compensating growth as the large selection line fish or the control line.
first_indexed 2022-02-14T21:00:36Z
format Kandityö
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Uusi-Heikkil\u00e4, Silva", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.advisor", "value": "S\u00e4vilammi, Tiina", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Parviainen, Sanni", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Ruotsalainen, Aurora", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2022-02-14T12:52:49Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2022-02-14T12:52:49Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2022", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/79770", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Aineenvaihduntanopeus, elinkierto-ominaisuudet ja niiden v\u00e4liset vuorovaikutukset kertovat paljon yksil\u00f6n kelpoisuudesta, toisin sanoen kyvyst\u00e4 selvit\u00e4 hengiss\u00e4 ja tuottaa lis\u00e4\u00e4ntymiskykyisi\u00e4 j\u00e4lkel\u00e4isi\u00e4 tietyss\u00e4 ymp\u00e4rist\u00f6ss\u00e4. Ne vaikuttavat my\u00f6s yksil\u00f6n kykyyn sopeutua ymp\u00e4rist\u00f6n muutoksiin. T\u00e4ss\u00e4 tutkimuksessa keskityimme siihen, miten ravinnonsaannin m\u00e4\u00e4r\u00e4n vaikutuksiin kasvuun ja aineenvaihduntanopeuteen perinn\u00f6llisesti eriytyneill\u00e4 seeprakalapopulaatioilla (Danio rerio). K\u00e4ytimme tutkimuksessamme kolmea geneettisesti eriytynytt\u00e4 valintalinjaa ja altistimme niit\u00e4 noin kahden kuukauden ajan kolmelle erilaiselle ruokintak\u00e4sittelylle. Osa kaloista oli koko tutkimuksen ajan ad libitum -dieetill\u00e4, osa n\u00e4lkiintymisdieetill\u00e4 ja osa vaihtoi tutkimuksen puolessa v\u00e4liss\u00e4 ad libitum -dieetilt\u00e4 n\u00e4lkiintymisdieetille. Mittasimme kalojen kokoa ja kasvua viikoittain ja aineenvaihduntaa kolme kertaa respirometrin avulla. Tutkimuksessa havaitsimme jokaisen valintalinjan pystyv\u00e4n s\u00e4\u00e4telem\u00e4\u00e4n aineenvaihduntaa ravinnonsaannin m\u00e4\u00e4r\u00e4n muuttuessa. Mik\u00e4\u00e4n valintalinjoista ei ollut toistaan parempi tai heikompi aineenvaihdunnan s\u00e4\u00e4telemisess\u00e4. Kaikilla valintalinjoilla n\u00e4lkiintymisdieetill\u00e4 olleet kalat kasvoivat hitaimmin ja n\u00e4lkiintymisdieetilt\u00e4 ad libitum \u2013dieetille vaihtaneilla kaloilla kasvu oli nopeinta. Eroja valintalinjojen v\u00e4lisess\u00e4 kasvussa huomasimme ruokintak\u00e4sittelyss\u00e4, jossa kalat vaihtoivat n\u00e4lkiintymisdieetilt\u00e4 ad libitum \u2013dieetille. Pienikokoisten valintalinjassa ei ollut yht\u00e4 suurta kompensoivaa kasvua kuin kontrollilinjassa tai suurikokoisten linjassa.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Metabolic rate, life history traits and the connection between the two can tell us a lot about individual\u2019s fitness, which implies individual\u2019s ability to stay alive and produce fertile offspring. Metabolic rate and life history traits can also affect the ability of an organism to adapt to a changing environment. In our study, we examined the effect of food availability on growth and metabolic rate in genetically different zebrafish (Danio rerio) populations. We used three genetically different selection lines and exposed them to three different diets for approximately two months. One group of the fish were on an ad libitum diet for the whole study, the second part on a starvation diet and the third one changed diets from ad libitum to starvation half way through the study. We measured the growth of the fish weekly and the metabolic rate of the fish three times during the study. We observed that all selection lines were capable of regulating their metabolic rate in an environment where food availability was alternating. In addition, there was no difference in any of the selection lines\u2019 metabolic rate regulation. The growth was weakest on the starvation diet and strongest on the diet where the fish changed from starvation to ad libitum. Differences between selection lines were found on the diet where the fish switched from starvation to ad libitum. The small selection line fish did not have such a big compensating growth as the large selection line fish or the control line.", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Miia Hakanen (mihakane@jyu.fi) on 2022-02-14T12:52:49Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2022-02-14T12:52:49Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2022", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "36", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "Aineenvaihdunnan joustavuus", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "aineenvaihduntanopeus", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "elinkierto-ominaisuus", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kasvukerroin", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kuntokerroin", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Ravinnonsaannin vaikutukset kasvuun ja aineenvaihduntaan perinn\u00f6llisesti eriytyneill\u00e4 seeprakalapopulaatioilla", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202202141500", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatinty\u00f6", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Bio- ja ymp\u00e4rist\u00f6tieteiden laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Biological and Environmental Science", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Ymp\u00e4rist\u00f6tiede", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Environmental science", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "40151", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruokavaliot", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravinto", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "aineenvaihdunta", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kalat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "vaikutukset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kelpoisuus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kasvu", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravinnonsaanti", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravitsemus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_79770
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:54:36Z
main_date 2022-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2022
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/c3ac2165-ed76-4521-b6f6-d45a157d7dc4\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-202202141500.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2022
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Parviainen, Sanni Ruotsalainen, Aurora Ravinnonsaannin vaikutukset kasvuun ja aineenvaihduntaan perinnöllisesti eriytyneillä seeprakalapopulaatioilla Aineenvaihdunnan joustavuus aineenvaihduntanopeus elinkierto-ominaisuus kasvukerroin kuntokerroin Ympäristötiede Environmental science 40151 ruokavaliot ravinto aineenvaihdunta kalat vaikutukset kelpoisuus kasvu ravinnonsaanti ravitsemus
title Ravinnonsaannin vaikutukset kasvuun ja aineenvaihduntaan perinnöllisesti eriytyneillä seeprakalapopulaatioilla
title_full Ravinnonsaannin vaikutukset kasvuun ja aineenvaihduntaan perinnöllisesti eriytyneillä seeprakalapopulaatioilla
title_fullStr Ravinnonsaannin vaikutukset kasvuun ja aineenvaihduntaan perinnöllisesti eriytyneillä seeprakalapopulaatioilla Ravinnonsaannin vaikutukset kasvuun ja aineenvaihduntaan perinnöllisesti eriytyneillä seeprakalapopulaatioilla
title_full_unstemmed Ravinnonsaannin vaikutukset kasvuun ja aineenvaihduntaan perinnöllisesti eriytyneillä seeprakalapopulaatioilla Ravinnonsaannin vaikutukset kasvuun ja aineenvaihduntaan perinnöllisesti eriytyneillä seeprakalapopulaatioilla
title_short Ravinnonsaannin vaikutukset kasvuun ja aineenvaihduntaan perinnöllisesti eriytyneillä seeprakalapopulaatioilla
title_sort ravinnonsaannin vaikutukset kasvuun ja aineenvaihduntaan perinnöllisesti eriytyneillä seeprakalapopulaatioilla
title_txtP Ravinnonsaannin vaikutukset kasvuun ja aineenvaihduntaan perinnöllisesti eriytyneillä seeprakalapopulaatioilla
topic Aineenvaihdunnan joustavuus aineenvaihduntanopeus elinkierto-ominaisuus kasvukerroin kuntokerroin Ympäristötiede Environmental science 40151 ruokavaliot ravinto aineenvaihdunta kalat vaikutukset kelpoisuus kasvu ravinnonsaanti ravitsemus
topic_facet 40151 Aineenvaihdunnan joustavuus Environmental science Ympäristötiede aineenvaihdunta aineenvaihduntanopeus elinkierto-ominaisuus kalat kasvu kasvukerroin kelpoisuus kuntokerroin ravinnonsaanti ravinto ravitsemus ruokavaliot vaikutukset
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/79770 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202202141500
work_keys_str_mv AT parviainensanni ravinnonsaanninvaikutuksetkasvuunjaaineenvaihduntaanperinnöllisestieriytyneilläs