Metallinetsinlöytöjen määrä, laatu ja merkitys : luokittelu löytöjen arvon määrittäjänä - Karjalainen, Mari (2021)
Maisterintutkielman taustalla on 2010-luvulta alkaen lisääntynyt metallinetsintäharrastajien määrän kasvu. Sen seurauksena museoon toimitetut ja kokoelmiin liitetyt löytömäärät ovat huomattavasti kasvaneet. Vielä toistaiseksi metallinetsinnässä saatujen löytöjen tutkimus on ollut vähäistä. Tutkielman tarkoituksena on selvittää miten metallinetsinnässä saadut löydöt vaikuttavat kokoelma- hallintaan. Pyrkimyksenä on selvittää museon kokoelmiin liitettyjen metallinetsinlöytöjen määrän ja materiaalin yhteyttä niiden säilymiseen, säilyttämiseen ja konservointiin. Tavoitteena on määrittää metallinetsinlöytöihin liittyviä keskeisiä merkityksiä ja arvoja. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä on periaate museo-objektien luokittelusta. Luokittelulla ja sen avulla tehtyjen valintojen kautta voidaan määrittää museo-objektin merkitystä ja arvoa. Arkeologisten kokoelmien luokittelussa tärkeimpänä arvoa määrittävänä tekijänä on objektiin liittyvä tieto, joka sisältää tiedon objektin kontekstista. Tutkimusaineistona ovat vuonna 2016 Museoviraston arkeologisissa kokoelmissa diarioidut ja pa- lautetut tai siirretyt metallinetsinlöydöt. Otoksen löydöt on jaettu niille suoritettujen viranomaistoimen- piteiden perusteella kolmeen arvoluokkaan. Luokittelun avulla selvitetään millaista tietoa eri luokkien löydöt sisältävät, ja miten tätä tietoa on arvotettu. Tutkielma osoittaa, että metallinetsinlöydöt kartuttavat kokoelmia merkittävästi. Pieni osa kokoelmiin tallennetusta löytömäärästä on ollut mahdollista konservoida. Konservoidut löydöt ovat ensisijaisesti kuparimetalliseoslöytöjä, joukossa on myös rautaa sekä hopea- ja lyijyseosta olevia löytöjä. Perusteet löytöjen valintaan konservoitaviksi ovat löytökohtaisia. Konservoimattomat kokoelmiin liitetyt löydöt muodostavat suhteellisen suuren kokonaisuuden, joka koostuu erilaisista eri tavoin säilyneistä ja säilyvistä löydöistä, joilla kaikilla on konteksti eli paikkatieto. Yli puolet otoksen löydöistä on löytäjälle palautettuja tai toiseen museoon siirrettyjä. Näiden löytöjen valinta on tehty tarkastelemalla useampia löytöön ja sen kohteeseen liittyviä osatekijöitä kokonaisvaltaisesti. Keskeisinä valintaperusteina ovat olleet löydön konteksti ja ajoitus. Tutkielmassa esiteltäviä metallinetsinlöytöihin liittyviä arvoja ovat tieto-, museo-, konservointi- ja kulttuuriperintöympäristöarvo. Kysely alueellisten vastuumuseoiden arkeologeille käsittelee metallinetsintätoiminnan eri puolien vaikutusta löytöihin ja niiden merkitykseen ja arvoon. Tutkielma tarjoaa useita jatkotutkimusmahdollisuuksia, joissa sen tuloksia on mahdollista hyödyntää.