Paikallispuolustuksen kehitystarpeet muuttuvassa turvallisuusympäristössä - Nieminen, Lauri (2022)
Suomen turvallisuusympäristö muuttuu maailman kehityksen mukaisesti vallitsevien megatrendien ohjaamana. Turvallisuusympäristön kehityksen arvioidaan jatkuvan nopeana ja ennakoimattomana. Kehitys haastaa suomalaisen turvallisuuden tuottamisen kokonaisuuden. Myös paikallispuolustukseen kohdistuu muutospaineita. Paikallispuolustus on puolustushallinnon alaan kuuluva puolustusvoimien kokonaisuus, jonka yksityiskohdat ovat lain viranomaisten toiminnan julkisuudesta perusteella usein salattavia. Siksi paikallispuolustuksesta osana kokonaisturvallisuutta on tehty vain vähän aiempaa julkista tutkimusta. Tutkielman tavoitteena oli selvittää, miten paikallispuolustus vastaa muuttuvan turvallisuusympäristön asettamiin lähitulevaisuuden haasteisiin. Tutkimus toteutettiin konstruktivistisen lähestymistavan mukaisena tapaustutkimuksena. Tausta-aineistona hyödynnettiin aihepiirin teorialähteitä ja valtionhallinnon asiakirjoja. Empiirinen aineisto kerättiin asiantuntijoiden teema-haastatteluilla. Aineistot analysoitiin hermeneuttisen analyysin periaattein hyödyntäen lukuisia menetelmiä. Analyysin tavoitteena oli tuottaa asiantuntija-aineistoista tulkintoja valituista teorioista. Tulkintamenetelmänä hyödynnettiin viranomaisten suorituskykyjen kehittämiseen luotua konseptimallia, jonka avulla laadittiin tutkimuksen konstruktiona modernin paikallispuolustuksen konseptiluonnos kuvaamaan niitä muuttuvan turvallisuusympäristön asettamia kehitystarpeita, joita erityisesti paikallispuolustukseen kohdistuu. Tutkimuksen perusteella turvallisuusympäristön muutos haastaa nykyisen kaltaisesti organisoidun paikallispuolustuksen. Turvallisuusympäristön muutosnopeus, uhkien kompleksisuus ja nykyyhteiskunnan uudet haavoittuvuudet mahdollistavat vaikuttamisen, jota nykyjärjestelyillä on vaikea havaita, ennaltaehkäistä tai torjua. Myös toipuminen niiden vaikutuksista on haastavaa. Tutkimuksen tuloksena syntynyt asiantuntijaryhmän laatima konseptiluonnos kuvaa yksityiskohtaisesti niitä haasteita ja ratkaisuehdotuksia, joita turvalli-suusympäristön muutos paikallispuolustukselle asettaa. Tulokset osoittavat, että paikallispuolustuksen kehittäminen vastaamaan turvallisuusympäristön muutoksen asettamiin haasteisiin on monialainen ko-konaisuus, joka edellyttää eri alojen yhteispanosta. Paikallispuolustuksen ke-hittämisen voidaan nähdä olevan kustannustehokas tapa tulevaisuuden turval-lisuusuhkiin vastaamisessa.