3–7-vuotiaiden lasten motoristen perustaitojen yhteys 6–10-vuotiaana mitattuun fyysiseen aktiivisuuteen : kolmen vuoden seurantatutkimus - Hurskainen, Topi; Hyötyläinen, Konsta (2022)
Kolmen vuoden seurantatutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, kuinka 3–7-vuotiaana mitatut motoriset taidot ovat yhteydessä 6–10-vuotiaana mitattuun fyysiseen aktiivisuuteen. Tarkoituksena oli myös kartoittaa 3–7-vuotiaiden lasten motorisia taitoja ja vertailla sukupuolten välisiä eroja. Lisäksi halusimme saada tietoa 6–10-vuotiaiden lasten fyysisestä aktiivisuudesta, sukupuolten välisistä eroista sekä täyttyivätkö liikuntasuositukset. Tämä kolmen vuoden seurantatutkimus liittyy vuosina 2018–2020 toteutetun Liikkuva Perhe - hankkeen tutkimusaineistoon. Liikkuva perhe -tutkimus on jatkoseuranta Taitavat tenavat - tutkimukselle, joka käynnistettiin vuonna 2015. Otokseen valikoitui lopulta yhteensä 425 lasta, joista poikia oli 204 ja tyttöjä 221. Taitavat tenavat -hankkeessa lasten liikkumistaitoja ja välineenkäsittelytaitoja mitattiin TGMD-3 testistöllä sekä tasapainotaitoja KTK-testistöllä. Liikkuva perhe -hankkeessa lasten fyysistä aktiivisuutta mitattiin objektiivisesti lasten käyttämän kiihtyvyysanturimittarin (UKK RM42) avulla. Tutkimuksen aineisto analysoitiin SPSS-ohjelmalla (IBM SPSS Statistics 24). Aineiston kuvailemiseen käytettiin keskiarvoja (ka), keskihajontaa (kh) sekä prosenttiosuuksia (%). Sukupuolten välisiä eroja tarkasteltiin t-testillä. Motoristen perustaitojen yhteyttä fyysiseen aktiivisuuteen tarkasteltiin osittaiskorrelaatiokertoimella (r). Tutkimustulokset osoittivat lasten motoristen perustaitojen olleen paremmalla tasolla, mitä vanhempia he olivat. Motoristen taitojen osalta tytöt olivat poikia tilastollisesti merkitsevästi parempia liikkumistaidoissa ja vastaavasti pojat olivat tyttöjä parempia välineenkäsittelytaidoissa. Fyysisessä aktiivisuudessa lasten paikallaanoloaika lisääntyi ja fyysisen aktiivisuuden kokonaismäärä sekä erityisesti lasten kevyt liikkuminen vähenivät iän myötä. Myös MVPA:n määrä väheni hieman vanhemmilla lapsilla. Pojilla hyvät välineenkäsittelytaidot, TGMD-summa sekä tasapainotaidot 3–7-vuotiaana vähensivät heidän paikallaanoloaikaansa 6–10-vuotiaana. Varhaislapsuuden liikkumistaidot ja TGMD-summa korreloivat positiivisesti MVPA:n määrään niin tytöillä kuin pojilla. Vastaavasti välineenkäsittelytaidot korreloivat positiivisesti ainoastaan pojilla. Tämän seurantatutkimuksen tulokset osoittivat, että lasten paremmat motoriset taidot lisäävät heidän fyysistä aktiivisuuttaan myöhemmällä iällä. Motoristen taitojen kehittäminen tulisi siis ottaa huomioon jo aikaisessa vaiheessa lasten kehittymisessä niin vanhempien kuin varhaiskasvatuksen toimesta.