Sulfaatin vaikutus särjen siittiöiden liikkuvuuteen - Honkanen, Ella; Yli-Tuomola, Aliisa (2021)
Suomen järvissä luontaisesti esiintyvän sulfaatin määrän on havaittu kasvavan vesistöissä viimeisen sadan vuoden aikana. Sulfaattia päätyy vesistöihin erinäisistä haja- ja pistekuormituslähteistä, kuten maataloudesta ja teollisuudesta. Kalojen nuoruusvaiheiden, etenkin hedelmöittymisen ja alkion varhaiskehityksen, on havaittu olevan herkkiä vaiheita sulfaatin vaikutuksille. Ympäristön ominaisuuksien, kuten osmolaliteetin, pH:n, lämpötilan ja ionien pitoisuuksien, on havaittu vaikuttavan kalojen sukusoluihin. Tutkimme sulfaatin eri pitoisuuksien vaikutuksia särjen (Rutilus rutilus) siittiöihin aktivoimalla siittiöitä sulfaattipitoisella vedellä ja mittaamalla eri sulfaattipitoisuuksien vaikutusta siittiöiden liikkuvuuteen ja aktiivisuuteen. Arvioimme sulfaatin vaikutusta käyttäen CASA-ohjelmaa (Computer Assisted Semen Analysis) ottamalla videot siittiöiden liikkeistä 10, 20 ja 40 sekunnin kohdalla siittiöiden aktivoitumisesta. Videoiden perusteella analysoitiin kahta siittiöiden aktiivisuutta kuvailevaa muuttujaa: aktiivisten siittiöiden osuutta sekä uintinopeutta (VCL eli siittiöiden kurvilineaarinen nopeus). Tutkimuksessa havaitsimme, että korkeissa sulfaattipitoisuuksissa sekä aktiivisten siittiöiden osuus että keskimääräinen uintinopeus olivat suurempia, mikä voi vaikuttaa positiivisesti siittiöiden hedelmöityskykyyn. Lisätutkimukset sulfaatin vaikutuksista hedelmöittymiseen ovat kuitenkin tarpeen.