Chronic toxicity of sodium sulphate to two age groups of freshwater pearl mussels Margaritifera margaritifera - Hu, Xiaoxuan (2022)
Sulfaatti on luonnossa esiintyvä anioni, jonka pitoisuudet ovat ihmistoiminnasta johtuen paikoittain korkeat. Pitkäaikaiset altistuskokeet ovat osoittaneet, että suurina pitoisuuksina sulfaatti vähentää makean veden eliöiden elinkykyä erityisesti häiritsemällä eliöiden vesi- ja suolatasapainon säätelyä. Tästä huolimatta useimmissa maissa sulfaatille ei ole käytössä ympäristölaatunormia. Sulfaatin myrkyllisyyteen vaikuttaa ympäristöolot ja etenkin veden kovuus ja siten haitallisia pitoisuuksia ja vaikutuksia on tulkittava suhteessa paikallisiin ja alueellisiin oloihin. Osana hanketta, jonka tavoitteena on määrittää sulfaatille lajiherkkyysjakauma (Species sensitivity distribution) ja ympäristölaatunormi pehmeissä suomalaisissa vesissä sovellettavaksi, tässä tutkimuksessa selvitettiin sulfaatin kroonisia vaikutuksia seitsemän viikon ikäisille nuorille ja kahden vuoden ikäisille vanhemmille jokihelmisimpukoille (Margaritifera margaritifera). Simpukoita altistettiin 28 päivän ajan pehmeässä koevedessä eri natriumsulfaattiapitoisuuksissa. Seitsemän viikkoa vanhojen simpukoiden LC10 sulfaattipitoisuus oli 1051 mg/L ja EC10 sulfaattipitoisuus 456 mg/L. Kahden vuoden ikäisten simpukoiden LC10 sulfaattipitoisuus oli 683 mg/L. Krooninen sulfaattialtistus suurena pitoisuutena alensi tilastollisesti merkitsevästi seitsemän viikkoa vanhojen simpukoiden suhteellista vesipitoisuutta ja hidasti simpukoiden kasvua. Kasvun muutokset aiheutuivat todennäköisesti vesi- ja ionitasapainon säätelyn, hengitysveden kierron ja ruokailun häiriintymisestä.