Framework for governmental research institution’s sustainability report - Saarinen, Ronja (2021)
Tämän tutkimuksen tavoitteena on luoda rakenne Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ensimmäiseen vastuullisuusraporttiin. SYKEn toiminta on yhteiskunnallisesti merkittävää, jatkuvaa ja kauas tulevaisuuteen tähtäävää, joten rakenteen on tarkoitus olla ajankohtainen ja relevantti myös pitkälle tulevaisuudessa. Vastuullisuusraportin aihesisältöä on työstetty Valtionkonttorin ohjeistuksen mukaisesti sekä vertailemalla valtionhallinnon alaisten kirjanpitoyksiköiden ja suomalaisten yliopistojen vastuullisuusraportointia ja vastuullisuusviestintää. Teoriaosuus käsittelee organisaatioiden vastuullisuutta terminä ja vastuullisuuden kolmikantaa; sosiaalista ja taloudellista vastuuta sekä ympäristövastuuta. Vastuullisuusraportointia tarkastellaan näiden aihealueiden perspektiivistä ja sidosryhmien tarpeet huomioiden, jonka vuoksi myös sidosryhmät käsitteenä ovat olennainen osa teoriaa. Valtionkonttorin vastuullisuusraportointiohjeistuksen mukaisesti raportti käsittelee myös yhteiskunnallista vaikuttamista Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteiden avulla, jonka vuoksi myös nämä ovat merkittävä osa käsiteltävää teoriaa. Tutkimuksessa esitettävä SYKEn vastuullisuusraportin rakenne sisältää organisaation esittelyn sekä kaksi erillistä osaa; yhteiskunnallinen vaikuttavuus, perustuen kestävän kehityksen tavoitteisiin, ja vastuullisuus organisaationa perinteisempänä organisaation vastuullisuusraportointina. Yhteiskunnallinen vaikuttavuus perehtyy SYKEn substanssiosaamiseen parhaiten sopivien kestävän kehityksen tavoitteiden valintaan, näiden valintojen perusteluun sekä niiden käyttämiseen mahdollisina vaikuttamisen indikaattoreina. Vastuullisuus organisaationa esittelee SYKEn sidosryhmät ja organisaation vastuullisuutta vastuullisuuden kolmikannan perspektiiveistä.