Vanhemmuuden vallanjako : kirjallisuuskatsaus sijaishuollon aikaisesta yhteistyöstä ja vanhempien toimijuudesta - Ojanne, Elina (2022)
Tämä tutkielma käsittelee lastensuojelun sijaishuollon ja biologisten vanhempien välistä yhteistyötä vuorovaikutuksen keinoin. Tutkielmassa selvitetään, millaisia vuorovaikutusvallan tasoja vanhempien ja sijaishuollon välisessä yhteistyössä ilmenee sekä sijaishuoltopaikkojen ammatillisuuden vaikutusta vuorovaikutuksessa käytettävään valtaan, vanhemman toimijuuteen ja osallisuuteen. Suhdeperustaisten toimintamallien käyttöön ottaminen valtakunnallisesti liittyy lastensuojelun kehittämiseen osana hallitusohjelmaa. Suhdeperustaisessa työssä painopiste on luottamuksellisuudessa ja avoimuudessa. Asiakkaan roolia osallisena ja toimijana edellytetään kaikessa sosiaalityössä. Työntekijän ammatilliseen osaamiseen kuuluvat vankat vuorovaikutustaidot.